På resande fot: Fantastiska bakverk och var man hittar dem

New York kryllar av små bagerier, chokladbutiker och delis med personliga tolkningar av olika klassiska amerikanska godsaker och varje stormarknad med självaktning har en välsorterad avdelning med kakor och cupcakes. I det här inlägget har jag listat fem personliga favoriter och en bubblare.

1. Magnolia Bakery 

Var? Bl a 1240 Avenue of the Americas at 49th Street

Bageriernas bageri, som synts i bland annat tv-serien Sex in the City och filmen Djävulen bär Prada. Många svenska storheter har uppenbarligen sneglat på Magnolia, både när det gäller bakverken och designen på interiören men kanske främst när det gäller insynen i tillverkningen. Här kan man nämligen stå på trottoaren utanför skyltfönstret till butiken på 1240 Avenue of the Americas/ 49th Street och kika rakt in i produktionen. Själva lokalen är liten och ofta full till bredden av fikasugna lokalbor, och det finns bara något enstaka bord eftersom man främst satsar på take away.

Magnolia Bakery
Genom skyltfönstret kan man se hur personalen förbereder godsakerna.

Det är värt att köa en stund i den stimmiga miljön, bakverken är fantastiska, vackra och väl tilltagna. Utmaningen här är att kunna välja. Vid mitt senaste besök delade jag och min man på en portion Banana Cream Pie, min absoluta favoritpaj som min farmor brukade baka när jag var liten. Det är alltid vanskligt att smaka någon annans version av något man älskat och satt på en piedestal men Magnolias tolkning var helt perfekt! 8 dollar (ca 80 svenska kronor med dagens höga dollarkurs) kostade den.

Magnolia Bakery är numera en kedja med butiker på fler ställen i New York-området och på andra platser i såväl USA som i övriga världen. Kolla gärna deras hemsida för mer information om butikerna.

Key Lime Pie och Banana Cream Pie.
Brownies
Souvenirer
Hemlagat strössel
Min receptbok från Magnolia Bakery är juvelen i min receptboksamling!

Har du instagram och gillar foodporn råder jag dig å det bestämdaste att följa bageriets konton. Kontot dedikerat åt bröllopsbakverk är väldigt inspirerande.

En kul detalj är att man har en egen souvenirhörna där jag bland annat har köpt deras egen receptbok med amerikanska klassiker som t ex Devil’s Food Cake, Red Velvet Cake och Pumpkin Pie. I boken finns recept på alla tänkbara frostingar, glass, cupcakes och cookies. Det behövs kanske inte ens påpekas att boken är kronjuvelen i min digra receptbokssamling.

2. Godiva

Var? Macy’s, Herald Square

Belgiskättade Godiva är ett snart hundraårigt chokladföretag med hög kvalitetsstämpel och på sjätte våningen på det klassiska varuhuset Macy’s finns en hel ”boutique” dedikerad åt företagets produkter. 

Jag är galen i kombinationen jordgubbe/choklad och det är en av många ljuvliga godsaker som man kan läska sig med på Godivas när man tar en välbehövlig paus i all shopping. Min man åt deras hemgjorda glass i en läckert pimpad, krispig våffelstrut. De säljer också cake pops, rejäla praliner och söta strutar fyllda med t ex chokladdoppade jordgubbar.

Godivas lilla café på sjätte våningen på varuhuset Macy’s.
Kolla grillspetten med chokladdoppade jordgubbar i mitten av fotot.
Gigantisk jordgubbe
Godivas egen glass, baserade på vit- och mjölkchoklad.
Reserverade platser för Godiva-njutare.

Min singel-jordgubbe var enorm, perfekt solmogen och täckt med ett sådant massivt lager choklad att den antagligen inte ens med godaste vilja kan karaktäriseras som hälsosam ur ett kaloriperspektiv. Men gudomlig var den – och väl värd det facila priset 7 dollar (drygt 70 svenska kronor) styck.

3. Jessie’s Nutty Cups

Var? Artists & Fleas, Brooklyn på lördagar samt på utvalda fik
På Artists & Flea (som du kan läsa mer om i det här inlägget) kan man hitta småskaliga men skickliga lokala konditorer. I vimlet på Brooklyn-filialen hittade jag Jessies Nutty Cups. När ägarinnan Jessie bakade kakor till en kompis avskedsfest insåg hon hur kul det var och kände att det var det här hon ville göra. Hon arbetar med mjölk- och mörkchoklad av hög kvalitet som hon kombinerar med olika smaker till gudomligt söta cup cake-liknande praliner.

Jessie’s Nutty Cups.
Fr vänster: Dark Sea Salt Cup och Nutty Love Cup (en hyllning till farmoderns Black Forest Cake).
Småskalighet och lokalproducerat (ofta med ekologiska råvaror) är verkligen inne nu och det är kul, tycker jag. Det tillför en extra dimension att få prata med entreprenören personligen. Hon är dessutom genuint trevlig och engagerad och berättar gärna om hur hon skapat de olika kombinationerna. Hennes ambition är att prova fram en ny smak i månaden. 
Så sant som det är sagt! Tänkvärt – välj att handla lokalt & småskaligt.

Jag valde en Dark Sea Salt Cup och en Nutty Love Cup, som båda var delikata. Den senare är, berättade Jessie, inspirerad av den Black Forest Cake som hennes farmor bakade när hon var liten.

Om du vill veta mer om Jessies Nutty Cups och var du får tag i dem rekommenderar jag hennes söta och personliga hemsida. Förutom att man kan köpa de små pralinerna direkt från källan finns de numera också på flera fik runtomkring i staden.

4. Ring Ding Bar 

Var? På Brooklyn Flea, Williamsburg på lördagar samt på Duane Park Patisserie 179 Duane Street

Den erfarna och prisbelönta konditorn Madeline Lancianis senaste skapelse, Ring Ding Bar, kan enkelt beskrivas som en hel tårta i praktisk portionsform. Inga konstgjorda tillsatser förkommer när hon återskapar klassiska amerikanska tårtor i miniformat och resultatet är både lättfraktat, lättätet och fantastiskt gott. Från den lena glasyren, via den välavvägda frostingen som fyller kakan och till den mjuka, lagom tjocka sockerkakan.

Man kan köpa sin Ring Ding Bar av Madeleline Lanciani personligen om man beger sig till Brooklyn Flea i Williamsburg på lördagsförmiddagarna.
Ring Ding Bars är klassiska tårtor i miniformat
Red Velvet Cake
Kakorna är handgjorda, ungefär lika stora som en hockeypuck och finns i smaker som t ex Red Velvet, Chocolate Covered Cherry, Nutella, Lemon Crème och Peanut Butter and Jelly!

Förutom att köpa dem i Lancianis egna konditori, Duane Park Patisserie, kan du också köpa direkt från huvudpersonen själv. Det gör du genom att bege dig till Brooklyn Flea i Williamsburg (se separat inlägg om det här) på lördagsförmiddagarna. Läs mer om Lanciani, kakorna och var du hittar dem på den här hemsidan.


5. Baked by Melissa 

Var? Bl a hämtbutik på 975 8th Ave
Jag är galen i alla tänkbara typer av miniatyrer och när det dessutom finns så mycket spännande och gott att prova är Baked by Melissas minityrcupcakes och makroner den perfekta lösningen. Dels finns det alltid plats för en när sötsuget sätter in efter en mastig hamburgarmiddag och dels behöver man inte oroa sig för att välja fel smak – man kan äta flera olika.

I USA är ofta portionerna gigantiska, även om det bör sägas att ingen tittar snett på dig om du delar din gigantiska pajbit med resten av sällskapet vid restaurangbordet. Tvärtom brukar servitrisen snarare fråga hur många skedar ni vill ha när efterrätten beställs in.

Men de minimala konstverken som du köper på Baked by Melissas behöver du varken dela eller använda en sked för att äta – de är en enda stor munsbit med ungefär samma omfång som den utgående svenska enkronan.

Hos Baked by Melissa köper man cupcakes och makroner i miniatyr
Överst: ”Double Chocolate”, unders fr v ”Salted Caramel” och ”Red Velvet”.

Man skulle kunna tro att mindre mängd ska innebära ett billigare pris. Men så är det inte. De små rackarna kostar 2 dollar (f n motsvarande nästan 20 svenska kronor) styck, men då är de också snyggt paketerade i gulliga små lådor. Och pysslet med att skapa miniatyrerna lär ta sin lilla tid så helt ologiskt är det inte att de kostar lika mycket som en normalstor kaka. Man får helt enkelt ”äta dem med andakt”, som min mamma brukar säga när hon har köpt något riktigt dyrt och exklusivt.

Pytteliten men ändå helt perfekt. Tålamodskrävande montering…
Baked by Melissa finns på flera platser i New York, kolla hemsidan för mer information. Där hittar du också bedårande bilder på olika teman, t ex de små cupcake-skapelserna gjorda för babyshowers och födelsedagskalas. Det går också att få dem glutenfria.

Bubblare: Stormarknadernas utbud är icke att förakta. Gofika finns överallt på Manhattan och en vacker dag avnjuter du detta bäst i en park nära dig! Gå till stormarknaden och köp med dig fika som du sedan picknickar med i Central Park eller i coola biblioteksparken Bryant Park. Den fantastiska skyltningen av produkterna måste upplevas – det är stört omöjligt att gå därifrån utan att köpa med sig något gott. Frågan är bara vad man ska välja i allt detta överflöd!

Tårtdisken på Whole Foods Market i Williamsburg, Brooklyn
Påskens godsaker, Whole Foods Market i Williamsburg, Brooklyn
Kakor i lösvikt på Whole Foods Market vid Bryant Park på Manhattan
Gigantiska Brownies, Whole Foods Market vid Bryant Park, Manhattan.
I de små kioskerna i Bryant Park kan du bland annat köpa våfflor och olika bakverk.
I Bryant Park kan du slå dig ned och läsa en bok eller en dagstidning i det gröna. Det är gratis.
Gör som lokalborna – ordna en picknick i Central Park!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *