Heminredning: Vi byggde ett skafferi i köket

Mitt och makens senaste inredningsprojekt är ett mycket efterlängtat skafferi. Vi pratar om ett torrskafferi, alltså inte något kylt sådant, utan ett med förvaring av allt från kryddor till mjöl, oljor, pasta, kakor och så vidare. Det här skafferiet var något som jag med mitt stora matlagnings- och bakningsintresse verkligen har saknat, men jag tror att de flesta kök skulle ha god nytta av den här typen av förvaring.

Vårt kök är lyckligtvis stort och rymligt (en förutsättning för att vi valde att bosätta oss här) men som de flesta hus byggda på sjuttiotalet fanns det inte några tankar på ett skafferi när huset utformades. Utrymmet skapades därför genom att vi rev två garderober i hallen (som gränsar mot köket) och kortade den långa arbetsbänken i köket drygt 60 cm. Bänken används ofta som serveringsyta när vi har gäster och när jag dukar upp bufféer/julbord och så vidare så det var ett tufft beslut att korta den. Så här i efterhand känns det ändå som en bra prioritering i och med att jag fick in ett mycket överblickbart skafferi istället.

De två första bilderna visar köket och köksbänken innan vi kortade den. Den första är från när köket var nyrenoverat för snart sju år sedan. Vi har luckorna ”Ståt” från IKEA. Den andra från julen 2015 som visar hur jag har använt ytorna för att duka fram mitt julbord.

Så här såg det ut när vi rivit och började regla upp skafferiets väggar.

Luftigt! Garderoben är bortriven. Det finns inget golv under men vi hade tur och lyckades få tag på ekgolv i ungefär samma nyans som i köket och hallen.
Den öppna och luftiga känsla som vi fick när vi tog bort garderoben ville vi försöka hålla fast vid, trots att vi ju skulle bygga igen utrymmet. Därför satsade vi på ett fönster och en glasdörr.
Fönstret – köpt för en hundring på loppis – på plats.
Skafferiet fick samma panelväggar som resten av köket.

Tyvärr fick vi inte tag i någon gammal glasdörr i samma stuk som fönstret (och köksinredningen i övrigt) men vi hittade en riktigt bra nyproducerad dörr på Bauhaus som jag tycker passade perfekt.

Så här blev resultatet:

Inredningen är handgjord på plats av min egen motvilliga (”bygger helst med slägga”) men fantastiskt duktiga snickare Joakim Angle efter min ritning. Det är nog bäst utav allt – på det sättet blir resultatet anpassat efter alla de där älskade burkarna och lådorna som jag har samlat på mig, innehållet är överblickbart och det är lätt att ta fram de saker man oftast använder.

Bästa elektrikerna Johan Nygren och Elisabet Erlandsson från Nygrens El & Montage (Nej, jag är inte sponsrad av dem!) skräddarsydde efter våra önskemål en dimbar belysning som ger såväl bra arbetsljus som snygg ”mysbelysning” samt en fönsterbelysning i det lilla fönster vi valde att sätta in som ljusinsläpp.

Bra och effektfull belysning är A och O i inredningen!
Bänken funkar fortfarande som serveringsyta och avlastar också köksön som en bra arbetsyta med den nya fina belysningen.
Spoten i fönstret lyser upp fint under mörka kvällar och gör fönstret till ett smycke i hallen.

Nu är nästa steg att byta ut mina två trötta gamla ugnar samt att sätta in den frihängande fläktkåpa i rätt stil som jag ÄNTLIGEN har hittat. De flesta frihängande kåpor är av modernt snitt, men jag vill ha en gammaldags som passar mer till min lantköksstil. I samband med det ska vi också byta ut de gamla spotsen i taket till nya som de i skafferiet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *