Lat söndagsmorgon – amerikanska pannkakor i gott sällskap

Bland det bästa med att vara i New York är att botanisera bland alla underbara små diners. Man känner sig nästan som om man är med i en film (romantisk komedi) där man sitter med sin hög pannkakor i ett av de där klassiska galonklädda båsen och betraktar alla människor som myllrar förbi under den intensiva morgonrusningen.

Med två av tre ungar på plats den här söndagsmorgonen passade jag på att göra en amerikansk pannkaksfrukost. Förutom som lyxfrukost fungerar pannkakorna både på en buffé och som fika/efterrätt. De är enkla att göra och känns lite exklusiva med alla spännande tillbehör. Det är också lätt för alla att själva utforma sin egen variant.

För till de här pannkakorna kan man servera i princip vad som helst – från sött till salt – och smaken är som baken. Hos oss avnjöts pannkakorna med den obligatoriska lönnsirapen, lättvispad grädde, bacon, sylt och Nutella. (Dock inte i en och samma blandning, förstås).

Amerikanska pannkakor med lönnsirap, lättvispad grädde och några bitar knaperstekt bacon på sidan är en perfekt start på söndagen!

Receptet till amerikanska pannkakor är väldigt likt det svenska receptet till klassiska våfflor. Det finns många varianter, men en gemensam nämnare för dem alla är att bakpulver ska ingå för att ge en lite ”fluffig” konsistens. Man kan också smaksätta smeten med till exempel blåbär (eller andra bär) och chokladbitar.

Jag gör mina pannkakor små, som lite större plättar ungefär, så att man kan stapla dem i små gulliga torn. När jag har beställt pannkakor på diners i USA brukar de dock vara ungefär lika stora som vanliga pannkakor. Det är inget svårt att göra små varianter i en vanlig stekpanna, klicka bara ut en liten hög så rinner den ut i en rund cirkel under de drygt 1,5 minuterna som den ska gräddas. Vänd efter halva tiden.

Och du – stek i riktigt (svenskt) smör – det är viktigt för smaken! Är det söndag så är det…

Mitt recept:

2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2½ dl mjölk (ekologisk)
2 msk smör (svenskt), smält
1 ägg

smör till stekning

Blanda de torra varorna. Rör ned ägg, mjölk och det smälta smöret under omrörning. Grädda direkt.

Serveringsförslag:
Lönnsirap, sylt, knaperstekt bacon, lättvispad grädde och nutella är våra favoriter. Men strösocker, grovhackad choklad, nötkross och marmelad är andra alternativ.

Själv tyckte jag en gång att ”canadian bacon”, som var en föreslagen side-order på NY-dinern där jag skulle äta, lät spännande och bestämde mig för testa utan att googla. Det visade sig att ”canadian bacon” kan översättas med ”kassler”, och jag måste erkänna att jag inte tyckte att kombon pannkakor och kassler var någon superhit…

Om ni vill gå all-in på mäktiga, amerikanska smakupplevelser kan ni testa nedanstående:

Kolakräm med banan och salta jordnötter

Använd färdig Dulce de leche (kokad, kondenserad mjölk på burk – finns på bakavdelningen) eller gör egen genom att koka en burk kondenserad mjölk noga täckt av vatten i svag värme under ca 2½ timme. Ha koll och fyll på med vatten om det behövs – det får inte koka för hårt eller koka torrt. Låt den svalna innan du häller upp den.

Skiva 2 bananer tunt.

Hacka 1½ dl saltade jordnötter grovt.

Häll kolasåsen över dina varma pannkakor och täck med bananskivor och jordnötshack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *