Skolavslutning – snabb och smidig buffé (med lite god hjälp)

Full fart på alla plan och så en skolavslutning att planera ovanpå det. Känns den beskrivningen igen på månadsskiftet maj/juni? Jag gjorde det lätt för mig själv genom att ta lite (god) hjälp när jag lagade en liten buffé och tårta till sonens examensfest.

Jag bestämde mig för att skippa så mycket av det som stressar och är tråkigt. Ni vet, de där idiotsäkra sockerkaksbottnarna till tårtan som plötsligt, 01.23 natten till den stora dagen, visar sig sjunka ihop som trasiga ballonger eller den där spännande marinaden som du bestämmer dig för att testa i skarpt läge men som både ser ut och smakar som något hunden hittat i skogen.

Sockerkaksbottnarna till tårtan rationaliserades därmed bort. Det finns ju så bra färdiga att köpa i affären. Fyllningen var (enligt sonens beställning) vaniljkräm (utblandad med lite vispad grädde) och två lager ren vispad grädde och så valde jag ett färdigt blått marsipanlock från Odense. Dekorationen består av sockerpasta och färska jordgubbar och det var där, i det kreativa, som jag lade min kraft den här dagen.

Tårtan
Tårtan

_ _ _

Innan det var dags för tårtan åt vi en hemlagad buffé med pulled pork och Panang Curry som huvudrätter. Till det serverade jag basmatiris, friterade pommes (sonens favorit), majs samt lite mild creme fraiche för att balansera den maffiga smaken som pulled pork ger.

Buffé är bäst när det är många gäster med olika smak och ev olika allergier
Buffé är bäst när det är många gäster med olika smak och ev olika allergier
Pulled pork
Pulled pork

Jag älskar min slowcooker som barnen gav mig i mors-dags-present! Dela den hela [svenska] biten fläskkarré i några mindre bitar (behöver inte stekas), lägg i grytan tillsammans med marinad på kvällen och när du vaknar på morgonen är köttet klart…
Den här gången använde jag, enligt dagens motto, färdig marinad – ”Sweet Baby Ray´s award winning Barbeque Sauce”, upphottad med lite flytande honung. Supergott och precis som köttet brukar smaka i USA.

Panang Curry (eller Pang-pang curry som dottern lite skämtsamt kallar den)
Panang Curry (eller Pang-pang curry som dottern lite skämtsamt kallar den)

Till Panangen (eller Pang Pang Curry som min dotter skämtsamt kallar den) använder jag också färdig grytpas – Mrs Chengs delikata ”Thai Panaeng Curry Mild”. Jag steker strimlad [svensk] lövbiff, strimlade bambuskott, skivade vattenkastanjer och halverade färska champinjoner och kryddar med salt och lite soya innan jag häller över grytbasen. Jag serverar med jordnötter att strö över, för dem som tål.

_ _ _

Tiden går så fort - jag tycker inte det var länge sedan minstingen föddes...
Tiden går så fort – jag tycker inte det var länge sedan minstingen föddes…
De stolta föräldrarna med dagens huvudperson
De stolta föräldrarna med dagens huvudperson

Tårtan gick hem...
Tårtan gick hem…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *