Smidig mat som räcker länge: Krämig kyckling med rostade godsaker

Hundar gör det enda rätta när det är dåligt väder - de slöar inomhus! Vi människor har mycket att lära av dem...
Hundar gör det enda rätta när det är dåligt väder – de slöar inomhus! Vi människor har mycket att lära av dem…

Jag älskar att laga mat och baka men gör det helst inte för ofta. Alltså, det jag menar är att jag gärna förbereder mat som funkar och räcker i några dagar så att jag slipper stå vid spisen morgon, middag och kväll när jag är ledig och som funkar som matlåda och kvällsmat när jag jobbar.

Igår experimenterade jag fram en lättlagad kyckling som jag kombinerade med potatis och lite andra nyttigheter som jag rostat i ugnen. Det blev faktiskt riktigt gott, och räckte till matlådor till både maken (tillbaka på jobbet) och mig. Älskar att det är skitväder idag, med lättare höststorm utomhus – då kan jag njuta av semesterns näst sista dag i soffan tillsammans med mina trötta hundar hela dagen utan dåligt samvete…

Den här rätten är smidig att göra och kan alltså anpassas så att den räcker till många/länge. Dessutom känns den lite roligare och lyxigare i matlådan än den vanliga trötta korven, eller hur?

Kycklingfilé med paprika och mozzarella

Pudra [svenska] kycklingfiléer (jag använde en 700 gr-påse med Kronfågels mörade innerfiléer som är små och smidiga att använda) med paprikapulver och svartpeppar och strö över flingsalt. Stek i smör i stekgryta så att de får lite färg och så att de börjar bli genomstekta. Skiva 8-10 champinjoner tunt och låt dem steka med en stund. Häll gärna någon dl vatten över så att du får lite extra sky. Klipp i ett paket bacon – bitarna ska vara ungefär 3 cm breda.

Lägg kycklingen, champinjonerna och baconet i en smord ugnsform. Häll i 5 dl [ekologisk] grädde/matlagningsgrädde/mjölk (eller en blandning beroende på hur fet du vill ha såsen) i stekgrytan och rör så att du får med skyn. Smaka av och krydda lite extra med paprikapulver, svartpeppar och flingsalt.

Häll såsen över kycklingen och toppa med några dl riven mozzarellaost. Grädda i ugnen, 220 grader i 25 minuter (tills kycklingfiléerna är genomstekta).

Före ugnen...
Före ugnen…

...och efter ugnen!
…och efter ugnen!

Servera med basmatiris eller rostad potatis med tillbehör (se nedan).

_ _ _

Rostad potatis med goda vänner

Jag älskar färskpotatis och har blivit helt besatt av ugnsrostad sådan. Här blandar jag den med lite kompisar som bidrar med mer smak och dessutom gör den roligare att titta på. Variera och experimentera med grönsakerna efter eget tycke och smak! När vintern kommer och färskpotatisen lyser med sin frånvaro brukar delikatesspotatis ge ett någorlunda liknande resultat. Det är viktigt att man använder små potatisar och de ska helst ha skalet kvar för att få till den där krispiga ytan och den mjuka, goda kärnan.

Potatis med goda vänner
Potatis med goda vänner

Använd jämnstora potatisar, ungefär 3-4 cm i diameter är optimalt. Skölj av och skrapa/skär bort jord och fula märken på potatisarna. 4-5 potatisar per person och portion brukar jag räkna med, men eftersom de funkar ypperligt att värma kan du göra fler på en gång.

Smörj botten på en form med olja och lägg i potatisarna. Strö över flingsalt och Herbes de Provance-krydda och häll över lite olja. Ställ in dem i ugnen i 15-20 minuter (170 grader) så att de kan börja mjukna.
Skala och skär några morötter i tunna stavar, skiva en squash och klyfta en eller ett par lökar. Dessutom tycker jag att färska champinjoner är gott i – och om de är stora delar jag dem i två halvor. Häll över lite olja.

Rosta i ugnen i 170 grader i ca 45 minuter. Du kan lägga lite folie över för att förhindra att de lite tunnare grönsakerna blir brända. Kolla till med jämna mellanrum: Fyll på med olja ifall det ser torrt ut och skaka på formen lite då och då så att det blir jämnt tillagat.

Båda rätterna tillagas ju i ugn, vilket kan ställa till det i ett normalutrustat kök. Men du kan börja med potatisen som du sedan lägger under ett folietäcke medan kycklingen är i ugnen. Smakerna kommer fram bättre om inte potatisen är så varm.

IMG_4709 (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *