Meny för sommarköket Del 2: Barnsligt god Chokladbollstårta och S´mores

Nöden har ingen lag!
Fram till alldeles nyligen hade jag ingen ugn i min älskade men väldigt enkla lilla sommarstuga, belägen vid Vänerns strand. Varma sommardagar får vi ofta spontant besök av badsugna kompisar, och då ”uppfann” jag en efterrätt som inte kräver vare sig ugn, långa förberedelser eller en massa krångliga ingredienser.

Lustigt nog är kakan, som jag helt enkelt döpt till ”Chokladbollstårta” ett av mina mest populära bakverk, mer uppskattad än många betydligt mer avancerade godsaker.

Chokladbollstårta
Chokladbollstårta

Kanske ligger nyckeln till framgång i att den bygger på en barndomsfavorit, kanske handlar det om att den är enkel att anpassa till gästernas ålder och smak…

Många glutenkänsliga kan äta havregryn och receptet går att anpassa till laktosintoleranta.

Chokladbollstårta (ca 12 skivor)
300 gr svenskt smör – laktosfritt alternativ finns
9 dl havregryn
3 dl strösocker
6 msk kakao
en nypa salt
3 tsk vaniljsocker (jag använder Bourbon Vaniljsocker, som är ekologiskt och kravmärkt)
Kokt, kallt kaffe efter smak
200 gr Marabou chokladkaka eller motsvarande – välj själv mellan smakerna som t ex mjölkchoklad, mörk choklad, dajm, mint osv. Ha koll på ev allergier när du väljer chokladsort – det finns t ex laktosfri choklad.
Ev dekoration, se nedan.

Gör så här:
Blanda ihop havregryn, strösocker, kakao och vaniljsocker. Tärna smöret i små stavar och blanda ihop till en deg. Smaka av med kaffe. Smeten får gärna vara lite kladdig. Tryck ut smeten i en form som du först täckt med plastfolie. Ställ in i kylskåpet så att den blir riktigt kall och kompakt så att den inte smälter när det är dags att hälla över den varma chokladen.
Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Passa noga så att den inte bränns vid! Ta ut kakan ur kylen, stjälp upp den på ett fat och ta bort plasten. Bred över chokladen med en slickepot eller en spatel. Om du vill kan du dekorera med t ex strössel, krossad dajm, pärlsocker eller lite hemgjord krokant.
Avnjutes i tunna skivor. Rester går att frysa!

Eftersom efterrätten är en del av en meny gjort för en middag vid grillen måste jag ju slå ett slag för en spännande amerikansk grill-efterrätt. S´mores är kort för ”Some more” och namnet sägs att kommit ifrån att alla som smakar ber om mer. Man använder helt enkelt eftervärmen till att grilla marshmallows som man lägger mellan olika kex. Man kan också ”pimpa” dem med olika tillbehör som till exempel Nutella, choklad och säsongens frukter och bär.

Du bestämmer själv vad du vill ha för ingredienser i dina S´mores. Jag gillar Bragokexen med kanelsocker...
Du bestämmer själv vad du vill ha för ingredienser i dina S´mores. Jag gillar Bragokexen med kanelsocker…

Kletigt men ack så smaskigt! Barnsligt gott, helt enkelt.

S´mores
Du behöver:
Stora marshmallows. Observera att de flesta sorters marshmallows innehåller gelatin, vilket innebär att de inte fungerar för vegetarianer och personer som inte äter gris. Specialvarianter utan gelatin finns dock i välsorterade butiker.
Kex – t ex digestivekex, Bragos och havrekex. Glutenfria varianter finns.
Nutella
Frukt & bär – välj efter säsong och smak. Hallon, jordgubbar eller blåbär kanske? Färsk ananas i skivor kan också slängas på grillen separat och avnjutas till.
Choklad – t ex Noblesse mörk eller mjölkchoklad. Laktosfri choklad finns.
Grillspett

Gör så här:
Använd eftervärmen till att grilla marshmallows – det blir en kul och social avslutning på måltiden. Låt gästerna själva grilla sina marshmallows och sedan välja tillbehör.
Börja med att välja två kex. Smörj ett av kexen med Nutella eller välj en chokladbit och lägg på det.
Trä en Marshmallow på ett grillspett och håll över grillen. Den blir snabbt mjuk och kletig och då lägger du den mellan dina båda kex. Tryck gärna dit ett bär eller en bit frukt innan du lägger på topp-kexet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *