Meny för sommarköket Del I: Kebabspett med potatisknyten a la skafferiet och tzatziki på Maries vis

Jag har fått ett spännande och mycket ärofyllt uppdrag – att laga en middag som ska vara enkel att förbereda och ta med sig ut i skog och mark så här i sommartid. Mer om själva uppdraget får ni läsa nästa vecka, i det här inlägget tänkte jag dela med mig av receptet till varmrätten samt hur jag tänker kring menyn.

Tanken är alltså att både varmrätten och efterrätten ska vara enkel att laga, lätt att förbereda och smidig att ha med sig ut till sommarstugan eller picknicken.. Du kan förbereda det mesta hemma och allt du behöver är lite rester, en grill och en kylväska. Efterrättskakan bakas helt utan ugn och är, i all sin barnsliga enkelhet, den av mina kakor som brukar få mest beröm…

Lättlagat och gott!
Lättlagat och gott!

Jag använder, så långt det är möjligt, alltid svenska råvaror och i högsta möjliga mån även ekologiska. I övrigt är det en global meny med smak av såväl Grekland (tzatziki) och mellanöstern (Kebabspett) som svensk sommar med färskpotatis, färska örter och säsongens primörer samt barndomsfika i nytappning.

Menyn kan enkelt anpassas för laktos- och glutenintoleranta. För dig som är vegetarian eller vill prova något gott utan kött rekommenderar jag att grilla haloumi-ost istället för kebabspett. Pass upp bara – haloumin blir snabbt klar och smälter som vax på grillen!

Efterrätten hittar ni i ett separat inlägg.

Kebabspett med potatisknyten a la skafferiet och tzatziki på Maries vis

Kebabspett (8 st, beräknat till 4 personer)
500 gr (ekologisk) nötfärs
2 (ekologiska) ägg
1 vitlök ”solo” eller två små klyftor
2 msk färsk timjan
1 msk spiskummin
4 msk svensk matlagningsyoghurt (kan uteslutas)
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Ev. grillspett i metall eller trä

Kebabspetten kan lagas i ugn eller på grillen - eller varför inte kombinera båda?.
Kebabspetten kan lagas i ugn eller på grillen – eller varför inte kombinera båda? .

Gör så här:
Blanda snabbt färsen med ägg, kryddorna och matlagningsyoghurten. Forma degen till 8 avlånga biffar som du kan trä upp på lika många spett om du vill. Det går att grilla dem direkt på grillen, men jag brukar försteka dem 10 minuter i ugnen i 225 grader.
Sedan kan du, om du vill, lägga dem snabbt på grillen när de ska ätas för att få den där goda kolgrillssmaken. I och med att det är nötfärs behöver de inte vara helt genomgräddade, så det är bättre att plocka av dem i tid så att de inte blir torra.

Potatisknyte a la skafferiet (beräknat till fyra personer)
24 små kokta kalla (färsk)potatisar. Gärna borstade med skalet kvar.
Valfria grönsaker: t ex 2-3 kokta, slantade morötter, några färska champinjoner, några klyftor lök, färsk sparris, paprika osv. Man tager vad man haver, som en klok kvinna en gång sade.
Ca 100 gr Aromsmör – det är enkelt att göra eget aromsmör genom att smaksätta smör med valfri krydda, men enklast är att köpa färdigt i butiken. Där finns också ett laktosfritt persiljesmör som funkar väldigt bra och som jag använder i det här receptet.
Flingsalt
Ev. färska kryddor – i mitt fall en dillkvist, men även persilja eller en näve torkad ”Herbes de Provence” är gott.
Aluminiumfolie

Gör så här:
Här finns alla möjligheter till improvisation – gårdagens rester gör sig strålande i ett litet aluminiumknyte på grillen. Om du vill lyxa till det kan du tillsätta kantareller, gårdagens köttbullar och lite rökt sidfläsk eller bacon, och vips har du en snabblagad pyttipanna.
Jag kokar alltid lite extra färskpotatis till lunch för att ha till kvällens grill. Jag brukar slänga med några rotfrukter samt säsongens gröna läckerheter. Den här gången blir det knopparna på färsk sparris, strimlade färska champinjoner samt slantade, förkokta babymorötter.
Lägg innehållet i dubbla lager aluminiumfolie och klicka/skiva över aromsmör. Använd gärna flera paket så blir de snabbare klara. Om du vill kan du låta gästerna göra varsitt, så att alla får det innehåll de vill ha i sitt paket.
Salta och krydda efter smak och humör – och tillgång!
Stäng foliepaketen och lägg dem på grillen drygt 10 minuter före köttet, men helst vid sidan där det inte är lika hett. Kolla till dem och skaka dem lite med jämna mellanrum så att inte något bränns. I och med att man har förkokt det mesta ska det främst bli varmt.

Potatisknytena anpassar du efter vad du har för rester och hur lyxiga du vill ha dem. Med lite kött, t ex bacon och lite strimlad korv, har du en lyxig pytt i panna...
Potatisknytena anpassar du efter vad du har för rester och hur lyxiga du vill ha dem. Med lite kött, t ex bacon och lite strimlad korv, har du en lyxig pytt i panna…

Tzatziki på Maries vis
5 dl (ekologisk) crème fraiche original (inte lätt!)
1 stor gurka
Ca 1 vitlök ”solo” eller två små klyftor.
Salt och malen vitpeppar efter smak

Gör så här:
Skala och riv gurkan grovt. Tryck ur så mycket vätska du kan genom ett durkslag. Skala och pressa vitlöken ned i crème fraichen och tillsätt salt och vitpeppar, allt efter smak. Rör sist i gurkan men gör det försiktigt så att inte röran blir för lös. Låt vila en stund i kylskåpet.
Tips: Tzatsikin kan förvaras i tätförsluten burk i några dagar och är väldigt god på macka eller till pyttipanna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *