Igår fick jag den stora äran att göra efterrättsbordet till finaste Hildas studentmottagning! Hilda är dotter till min mans lillasyster och hon hade önskat sig en buffé med olika smaker, färg och form. Ett uttryckligt önskemål var makroner, som jag aldrig hade försökt mig på tidigare.
Min catering ligger nere för närvarande, men jag mår som bäst när jag bakar så när släkten kallade såg jag en efterlängtad chans att få experimentera med lite nya smaker och sammansättningar.
Jag köper på mig allt silver som jag kan komma över under mina loppisräder och helst ska faten vara gamla, slitna och lite rostiga. Jag kör dem gärna i diskmaskinen – både av den hygieniska aspekten men också för att det sliter så snyggt på dem. Det ser lite exklusivt ut, tycker jag, när alla uppläggningsfat är i gammal stil och dessutom har olika höjder och storlekar. Att de alla är i silver gör att det ändå håller ihop estetiskt.
De flesta recept är mina egna, några är modifierade av andra recept och allt är hemgjort med svenska, naturliga och ekologiska ingredienser (i största möjliga mån). För att man ska orka äta flera håller jag bakverken så små som möjligt. De minsta makronerna var bara 2 cm i diameter.
Följande bakverk ingick i min efterrättsbuffé:
Makroner med smakerna hasselnöt, lime och hallon.
Under de senaste veckorna har jag utarbetat en egen tryffel, Chilichokladtryffel, vars tunga, mörka choklad får ett uppfriskande sting av chili och flingsalt och som passar utmärkt till en kopp kaffe.
Jag är ingen ”finlirare” och lär aldrig platsa i någon tårtdekorationstävling men jag lyckades i alla fall skulptera fram några ministudentmössor i marsipan med chokladbollsfyllning.
Två hemsnickrade varianter av cake pops – lime och lakrits blev det också.
Dessutom bakade jag en av mina mest populära bakverk, citronbiskvier och morotskaka och så blev det minicupcakes med körsbär på toppen samt mördegsbaserade, spröda Koladumlisar.