På resande fot: Handla amerikanska märkeskläder i New York

Att tipsa om mode- och märkesshopping i New York är snudd på omöjligt – för det första är utbudet så enormt och ständigt i förnyelse att det är omöjligt att ha kolla på precis allt och för det andra är vi ju alla individer med olika preferenser och plånböcker.

Ett universellt tips är dock att vandra längs med 5th Aveny där de stora modehusen har sina flaggskeppsbutiker. Skyltningen är ofta fantastisk och butikerna känns otroligt exklusiva.

En rolig trend i New York är alla små pop-up-butiker och gästspel som dyker upp lite här och där. Ofta handlar det om nya spännande designers och märken som försöker slå sig in på marknaden vilket innebär att man kan hitta unika grejer till bra introduktionspriser. Vi såg flera exempel på detta inom såväl klädbranschen som möbler och accessoarer under vårt senaste besök.

Ett roligt exempel, om än hämtat från restaurangbranschen, på en sån här happening minns jag väldigt väl från ett tidigare besök:

Hösten 2013 råkade vi av en slump passera en gammal industrilokal som hade hyrts av svenska Kopparbergs Cider för en releasefest inför lanseringen i USA. Det var råkall höstväder och en i vårt sällskap hade öronmuffar med svenska flaggan på sig, vilket folket inne i lokalen fick syn på. Raskt klev de ut på trottoaren och bjöd in oss och väl inne serverades vi fantastisk mat av en av våra svenska stjärnkockar som man anlitat och vi hamnade dessutom mitt i centrum bland reklamfolk och inköpare som de exotiska (svenska) fåglar vi nu i sammanhanget faktiskt var. Kocken, en mycket trevlig kvinna som jag tyvärr pinsamt nog tappat namnet på nu, kom ut och satte sig hos oss och berättade om sin karriär (förutom att hon arbetat på Aquavit hade hon bl a medverkat i svensk tv) och det blev bara ett sånt där fantastiskt ögonblick som jag aldrig kommer att glömma.

Sensmoralen i min anekdot om det oväntade men minnesvärda ögonblicket är att man inte ska ha allt för mycket planerat inför NY-resan utan istället vara open-minded och ge sig tid att ströva runt, utforska och låta dig dras iväg på lite spännande nya upplevelser. Det är i New York sånt händer!

Tips! Passa på att köpa en ny resväska – packa fynden direkt i butiken.
Att den svenska kronan tappat mot dollarn har gjort det betydligt dyrare att shoppa i USA men jeans är ett exempel på produkter som fortfarande går att fynda.

Med det sagt tänkte jag i det här inlägget tipsa om några butiker som jag gärna besöker och handlar i när jag är i New York. Det är butiker för lite olika behov men vars sortiment täcker in de flesta i familjen. Tips för dig som besöker staden med barn, eller som letar presenter till barn hittar du i det här inlägget.

VARUHUS
Det finns outlets på New Jersey-sidan, stora komplex som du når bl a med buss från olika upphämtningsplatser på Manhattan. Men i den här guiden stannar vi på Manhattan.

Macy´s (151 W 34th St)
Varuhusenas varuhus. Byggt 1902 och fortfarande still going strong. Totalrenoverat till ett modernt varuhus under senare år, men de gamla slitna och ytterst charmiga rulltrapporna har bevarats som en fin hyllning till varuhusets barndom.

Här handlar du: Här finns allt man förväntar sig i ett stort varuhus men jag vill särskilt rekommendera det stora utbudet av amerikanska jeans (t ex Levis) och så förstås den Godivas fantastiska chocolaterie på översta våningen. Ta en paus och njut av en gigantisk, chokladdoppad jordgubbe, en glass eller en strut av deras utsökta chokladpraliner.

Hemsidan hittar du här.

Missa inte en fika på Godivas – en perfekt paus på shoppingrundan!

Century 21 (21 Dey St)
Varuhuset Century 21 finns tre filialer på Manhattan men välj det som ligger längst söderut, alldeles intill One World Trade Center, byggnaden som ersatte det norra av de båda World Trade-Centern-tornen som förstördes i 9/11-attacken. Det nya tornet är numera Manhattans högsta byggnad, med en höjd på exakt 1776 ft vilket symboliserar året då USA:s självständighetsförklaring undertecknades, och erbjuder en fantastisk utsikt över hela New York. Här finns också ett museum över 9/11 som jag varmt rekommenderar er att besöka.

One World Trade Center ligger alldeles bredvid Century 21

Passa gärna på att besöka Century 21 i samband med ett besök i One World Trade Center men se till att göra det i rätt ordning – tornet först, varuhuset sist!

Risken/chansen är nämligen stor att du kommer att komma ut från Century 21 med överfulla kassar och totalt tömda energidepåer (och dito plånbok). Jämförelsen haltar något då det mesta som säljs på Century 21 är märkeskläder, men tänk dig ett Ullared på steroider: Solglasögon, väskor, plånböcker, hemelektronik, kläder till hela familjen, träningsutrustning, heminredning, klockor, skönhetsprodukter och så vidare och så vidare. Här hittar du allt du kan tänka dig av amerikanska märken som t ex Levis, Tommy Hilfiger, Guess, Calvin Klein, DKNY, Under Armour, Polo, Michael Kors, Nine West för att nämna några. Priset är brutalt lågt, för några år sedan köpte jag mig en fantastisk Guess-kappa som jag fortfarande ofta använder för bara 600 kronor och nu senast köpte jag mig en rosa väska med matchande plånbok samt solglasögon i samma märke för totalt 600 kronor.

Det ska sägas direkt – det här är inget ställe för den lättstressade! Köerna till provhytten är långa och man får bara ta med sig 8 plagg in åt gången. Se till att vara på plats tidigt eller senare på kvällen eftersom det blir lätt hysteriskt på eftermiddagarna när turister och New York-bor trängs bland fynden. Utnyttja det faktum att det finns något för alla här – dela på er och bestäm en tid när ni återses.

Glasögon, väskor och kläder – på Century 21 fyndar du märkesgrejer till stormarknadspris!
Är de inte bedårande – amerikanska märkeskläder från t ex Tommy Hilfiger i storlek från nyfödd och uppåt!


Här handlar du:
Allt! Senast köpte jag bland annat Kitchen Aid-prylar till köket (t ex pizzaslicer och amerikansk måttsats) för ungefär 50-70 SEK/styck, några riktigt snygga märkesskjortor till sonen (ca 150-300 SEK/st) jeggings av olika märken för 200-300 SEK/styck och jag rekommenderar också deras avdelning med solglasögon, klockor och plånböcker för dig som vill hitta fina presenter att ta med hem. Behöver du ytterligare en resväska för att få med dig alla fynd hem eller är det dags att uppgradera din slitna gamla väska? Då rekommenderar jag det stora sortimentet av resväskor av kända märken och i alla tänkbara storlekar som du hittar i varuhusets bottenvåning.

Hemsidan hittar du här.

Inte kläder men ändå ett av den senaste resans bästa fynd – Kitchen Aid-prylar för 50-70 SEK/styck.

MINA FAVORITBUTIKER:

Old Navy (Finns på flera platser, bl a 150 W 34th St)
”GAP:s fattiga lillebror”, som kassörskan som expedierade oss senast själv ömt uttryckte det. Min favoritbutik – här fyller jag min resväska med sköna basplagg, jeans och gulliga toppar.
Håll utkik efter rea-dagar, de sänker priserna rejält då och du kan fynda ganska ordentligt. Prisnivån är ungefär som H&M:s, men kläderna har bättre kvalitet och passform.

Här handlar du: t-shirts med precis det där nötta retrostuket, fina klänningar, sköna jeans och snygga skjortor och allt dessutom till ett riktigt bra pris.

Hemsidan, med information om bl a öppettider, hittar du här.

Som sagt, Manhattan är stort och många kedjor har flera butiker spridda över stan. Vi har dock hittat ett litet område i de södra delarna av Manhattan, längs de nedre delarna av Broadway som är lite lugnare och där vi trivs väldigt bra. Där hittar ni följande butiker:

Victoria´s Secret (591-593 Broadway)
Jodå, det finns en häftig butik alldeles intill Macy´s men jag åker till den här butiken eftersom den är lugnare här. Här köper jag alltid en ny uppsättning BH:s eftersom jag vet att resultatet blir perfekt varje gång.

Så fort du kliver in i butiken kommer en värdinna fram och tar dig till provhytten där du får en personlig hjälpare. Där får du förklara ungefär vad du vill ha (typ vardagsbh, sexig bh, träningsbh osv) och så hjälper hon dig att prova ut perfekt modell. I den generöst tilltagna provhytten finns också en vit t-shirt så att du kan prova hur bh:n funkar med en något genomskinlig och tajt topp. Själv behöver du inte lämna hytten, du provar, plingar på en ringklocka och sedan fixar hon allt. Snabbt, smidigt, proffsigt och med perfekt resultat. När du är klar får du med dig ett kort med alla uppgifter om modell och storlek och så hjälper en värdinna ute i butiken dig att välja vilken färg du vill ha på din nya bh. Kortet kan du sedan använda om du vill beställa fler bh:s online.

Här handlar du: Underkläder för alla tillfällen. BH:arna kostar cirka 20-40 dollar styck och är värda varenda krona. Det är lätt att tro att man ska vara en tonårig size-zero-modell för att deras sortiment ska passa men så är det verkligen inte. För mig, en 46-åring med ömma axlar, är deras avlastande bh:s en lisa för själen och jag har inte lyckats slita ut mina sportbh:s som jag köpte för snart fyra år sedan trots att jag använder dem hela tiden och tvättar dem i tvättmaskinen. Det är kul också att även deras rejälare underkläder finns i fina färger och smickrande utformning. Även trosorna finns i många utföranden och jag är också svag för deras finare dofter.

Hemsidan hittar du här.

Under Armour (583 Broadway)
Sportmärke skapat 1996 av Kevin Plank, en amerikansk fotbollsspelare, som ville kläder av material som var lätt, luftigt och skönt mot huden. Numera omfattar märket allt från kläder till skor samt olika skydd och tillbehör. Produkterna håller hög kvalitet och används av elitidrottare och motionärer inom såväl amerikansk fotboll som de flesta sporter som t ex basket, golf, fotboll, hockey, löpning och tennis. De har också t-shirts, finskjortor och andra plagg för fritidsbruk.

Här handlar du: Allt för den sportige. Snyggt, rejält och hållbart. Jag har sportbh:s härifrån som jag slitit på stenhårt under många år, och de är fortfarande som nya. Kvaliteten kan jämföras med lite mer rejäla europeiska märken som t ex Helly Hansen och priset är därför lite högre. Eftersom det finns ett väldigt litet utbud på UA:s produkter här i Sverige och ganska höga priser är det här rena himmelriket för oss UA-frälsta. (Glöm inte att kolla in Century 21 för fyndpriser – dock framför allt av äldre modeller.)

Hemsidan hittar du här.

American Eagle Outfitters (599 Broadway)
En ny favorit. Snygga jeans, t-shirts, skjortor och klänningar. Tänk JC, fast med mer ”vettiga” storlekar för oss med vanliga kroppar. Jag storfyndade på rean som just pågick – bl a några söta klänningar för hundralappen/styck. AEO hittar du på fler ställen runt om i New York.

Här handlar du: Både dam- och herrkläder, lite rockigare stil. Sortimentet på jeans är väldigt stort och med bra priser.

Hemsidan hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *