På resande fot – 5 unika butiker för dig med barnasinne eller på jakt efter häftiga presenter

Reser du med barn till New York? Letar du coola presenter? Eller har du kanske ditt barnasinne kvar och är sugen på en lite annorlunda shoppingupplevelse? Då har jag en lista på några butiker som ni bör besöka.


1. Nintend World (Rockefeller Plaza)
Justin Bieber är en av många unga kändisar som har besökt butiken, som är en kombination av ett minimuseum över Nintendos historia, traditionell spelbutik och fan-shop. Här hittar du inte bara de senaste spelen och konsolerna som du kan provspela på en gigantisk skärm utan kan också köpa med dig dina favoritkaraktärer i mjukisdjursform eller ekipera dig i riktigt läckra gamerkläder.

Billigt är det inte med dagens höga dollarkurs, men om du vill köpa en bra present till en Nintendo-fantast kan jag tipsa om de olika stilrena t-shirtarna med Nintendostore New York-tryck eller en dito keps för drygt 200 kr/st. Exklusivt och kul. 

Tv-spelsmusik är stort bland många gamers och här kan du köpa med dig nothäfte så att du själv kan spela dina favoritlåtar på piano eller gitarr. För oss äldre, som har varit med sedan de allra första konsolerna kom, är det kul att gå runt bland montrarna och uppleva flashbacks och visa kidsen hur tv-spelen såg ut på vår tid.

Under vårt senaste besök (april 2017) blev vi lite besvikna över att utbudet av produkter minskat sedan sist. Då fanns det mer roliga grejer, traditionella brädspel som exempelvis ett monopol fast med Nintendo-figurer, ett gigantiskt utbud av mjukisar samt diverse samlarfigurer från olika spel att välja bland. Numera verkar de fokusera mer på nya releaser och gillar man till exempel det hyllade nya The Legend of Zelda finns det i skrivande stund mycket spännande att välja bland.

Hemsidan hittar du här.

Bonus: Passa på att fylla på energi genom att käka en hamburgare på Five Guys, tvärs över gatan. En av stans allra bästa hamburgarkedjor, och du kan läsa mer om den och jakten på den bästa burgaren i ett separat, kommande inlägg.

Bilder från Nintendo World:


2. M&M’s World (1600 Broadway, ovanför Times Square)
Amerikanarna är kända för sin otroliga förmåga att marknadsföra och sälja och den här butiken är en enda triumferande manifestation av detta. Godiset M&M känner nog de flesta till – tämligen ordinära chokladknappar i olika färger – och man kan undra varför man ska lägga tid på en chokladbutik. Men ge det en chans, plocka fram barnasinnet och låt dig förföras av en avväpnande, humoristisk blinkning till kommersen och staden.

Här finns förstås godiset att köpa i såväl lösvikt som i färdiga presentförpackningar och med olika typer av behållare. Faktum är att du till och med kan få dem med ditt eget namn (eller annan valbar text) på istället för det klassiska M&M. De olika färgerna har fått olika namn och personligheter och säljs färgsorterade så att du kan välja dina alldeles egna kombinationer.

Muggar, filtar, bakredskap, juldekorationer (jodå, en sådan har vi i vår NY-gran varje jul) och sköna omtolkningar av klassiska motiv a la ”M&M-style” är bara några exempel på roliga produkter du hittar här. Senast köpte jag med fina filtar samt läppsmörj som smakar som godiset i present hem och de var uppskattade. I övrigt kan jag tipsa om måttsatsen som är perfekt om man använder amerikanska recept och smidigt vill kunna använda deras måttangivelser (cup).

Hemsidan hittar du här.

Bilder från M&M:s butik:



Bonus för chokladälskare:
Alldeles intill M&M:s butik hittar ni Hersey’s egen butik. Hersey’s (grundat 1894) är USA:s egen version av Marabou och här hittar ni deras produkter i stort och smått. Min personliga favorit är ”Cookies ’n ’ Creme” som är ultrasöt och oemotståndlig. Men alla typer av choklad finns, så om du vill ha en present med hem till chokladälskaren hittar du den här.


3. The Disney store (Times Square)
Times Square är nog den turisttätaste platsen på Manhattan (läs mer om den platsen här) och här är det trångt om saligheten. Det finns många butiker runt om det världsberömda torget och de flesta av dem har öppet till långt in på natten. En av dem är Disneys egen konceptbutik och den lockar såväl unga som gamla. Här hittar ni alla figurerna, från de allra äldsta till de nyaste, och man kan köpa allt från utklädningskostymer till leksaker och snygga souvenirer. Man hittar också ett imponerande utbud av Star Wars- och Marvel-produkter för både vuxna och barn (jodå, de ingår numera också i koncernen).

Ett tips: Affären öppnar 9.00 på morgonen och se till att ni är på plats då om ni vill kunna kolla runt i lugn och ro och slippa långa köer till kassan. Kvällstid är det ofta galet här inne!

Deras hemsida hittar du här.

Bilder från the Disney Store:




Bonus: Tvärs över torget ligger butiken ”Grand Slam”. Det är souvenirbutikernas Rolls Royce, med två våningar sprängfyllda med allt möjligt kul från sporttröjor till bumperstickers. Här hittar man en present till vem som helst, skulle jag vilja påstå!

4. The Lego Store (Rockefeller Plaza och Flatiron District)
Jodå, jag vet att Lego är danskt och att man kan hitta grejerna i vilken leksaksaffär som helst och antagligen till bättre pris också.

Men de här butikerna är ändå värda ett besök, inte minst för att titta på de fantastiska modeller som finns uppbyggda (bl a av Frihetsgudinnan och andra amerikanska landmärken). Förutom lego i lösvikt och ett häftigt utbud av traditionella modeller finns hjälpmedel för ”proffsbyggaren” (t ex en fiffig linjal) och specialmodeller för vuxna legobyggare/samlare.



5. NHL store (1185 6th Ave) och några andra sportbutiker

De lokala sportlagen och deras ligor har förstås egna butiker runt om på Manhattan. New York Rangers och New York Knicks har sin butik inne i Madison Square Garden och du hittar en (av flera) New York Yankees-butiker nära Times Square (245 W 42nd St). På den sistnämnda kan du köpa biljetter till Yankees matcher och på plats i MSG kan du köpa överblivna hockey- och basketbiljetter. (Mer om detta i ett separat, kommande inlägg om sport i stan.)

Men för den sportintresserade, och då särskilt den NHL-bitne, är ett besök i NHL Store ett måste! Har man tur kan man få vara med om olika happenings, som t ex ett besök av den kända Stanley Cup-bucklan eller signeringar från stjärnorna, och samtliga lags produkter finns att köpa.

Under de senaste åren har butiken dragit ned lite på antalet produkter och fokuserar nu främst på tröjor och kepsar (Reebook är en stor sponsor), men det går att hitta t ex saftblandare (ett måste i varje välutrustad sportbar) och en del snygga minnesprylar också.

Matchtröjorna är autentiska, med påsydda märken osv, och här får man räkna med att betala drygt 2000 kronor för en tröja med dagens höga dollar (närmare 10 kr, i april 2017). Söker du en speciell utgåva, t ex en retrotröja eller en alternativ matchtröja, kan du dock hitta den här, så för ett hardcore-fans är detta drömbutiken.

Deras hemsida hittar du här.

Bilder från the NHL Store:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *