På resande fot: Artists & Fleas – gammalt, nytt och unikt

Idén är lika enkel som genialisk. Dessutom passar den utmärkt in i tidsandan där återbruk (second hand) inte längre är en livsstil för några få utan har slagit igenom rejält i hela samhället. USA är inget undantag – överallt här i New York ser man skyltar som ber oss återvinna vårt avfall och vintagekläder är väldigt trendigt. Grejerna ska se gamla och använda ut. 

(En parentes: Däremot har man fortfarande ingen pant på burkar, allt från mat till möbler slängs i samma soptunnor/sopbilar och hotellets (utmärkta) frukost serveras till 100 % i och ur engångsartiklar. Varje dag. Det blir mycket sopor här, kan jag meddela, och det lokala vattnet smakar ungefär som en kallsup i poolen därhemma…)

Men loppis-trenden är tydlig – det syns inte minst ute på Brooklyn där vi tidigare skrivit om helgernas högklassiga loppisar och dessutom spanat in små, personliga vintagebutiker. Men även på Manhattan kan man hitta roliga små butiker med begagnade varor. Det bör tilläggas att vi inte pratar om något billigt krimskrams utan ”snyggloppis” med vackra, unika prylar, designerkläder och storstadspriser. 

Gillar man loppisar söker man ofta det där unika, sällsynta och personliga, och det är precis detta man tar fasta på i konceptet ”Artists & Fleas”.  Här trängs nämligen såväl loppisförsäljare som konsthantverkare av allehanda slag. Gammalt och nytt blandas – med den gemensamma nämnaren att det blir tämligen unika produkter. Handgjorda smycken, hembakat på proffsnivå, vackra tvålar och olika grafiska produkter är bara några exempel på vackra ting man kan köpa. 




(Ovanstående bilder och handlare från Williamsburg-butiken)

Försäljarna är småhandlare, men otroligt duktiga på både tillverkning och skyltning och hela scenen är så snygg, fräsch och inspirerande att jag definitivt rekommenderar minst ett besök under New York-besöket. 

Skippa de hysteriska souvernirbutikerna runt Times Square och deras krimskrams och bege dig hit om du vill ha en unik gåva (till dig själv eller någon därhemma). Här hittar du presenter för alla som uppskattar design (såväl ny som gammal) och fina saker.

Artists & Fleas har två butiker i New York: En intill Chelsea Market (West 15th & 10th Ave) som är öppen alla dagar. Öppettiderna är i skrivande stund må-lö 10-21.00 och sö 10-20.00.

Den andra butiken ligger alldeles intill Brooklyn Flea i Williamsburg (70 North/ 7th St i Brooklyn) och har öppet på helgerna (lö-sö 10-19.00). 



(Bilderna ovan och handlare från Chelsea Market-butiken.)

Vi har besökt båda butikerna. Utställarna och utbudet skiljer sig lite åt så den intresserade har behållning av att besöka båda. En kul gemensam detalj är att det hänger en stor världskarta på väggen där man får placera en nål för att visa var man kommer ifrån. 


Förutom butikerna i New York har man också en butik i Venice, Los Angeles. Läs mer om konceptet och kolla ev avvikelser i öppettiderna på deras hemsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *