På resande fot: High Lane – den gömda oasen

I mitt förra inlägg skrev jag om vårt besök på den stora matmarknaden Chelsea Market i the Meatpacking District på sydvästra Manhattan. Det besöket kombineras med fördel med en vandring på High Lane, den sedan årtionden övergivna tågbana som förr, bland annat, transporterade kött rakt in i husen till slaktarna som höll till vid den urgamla marknadsplatsen i området. (Därav namnet the Meatpacking District.)

Precis som i andra växande och allt trängre storstäder valde man, när banan vid 1900-talets början anlades, att bygga den ovan mark och nu slingrar sig banan runt de vackra gamla tegelbyggnaderna och bjuder bl a på fin utsikt över Hudsonfloden.

I konkurrens med en växande tunnelbana och biltrafik togs så småningom banan ur bruk och lämnades åt sitt öde.

När man så till slut bestämde sig för att restaurera den gamla banan hade naturen mer eller mindre tagit över spåren. Man har valt att hylla den här ”urbana naturen” när man anlade den nya parken och den skira, ”vilda” grönskan och den kontrast den i kombination med alla de fantastiska små vilooaserna som man skapat skapar en nästan osannolik oas mitt i statspulsen. De vårblommande träden och de gröna mattorna av markväxter mot de gamla tegelbyggnaderna och rostiga stålkonstruktionerna är väldigt estetiskt för ögat. Det är ingen slump att många av de vackra gamla industribyggnaderna som omger banan nu håller på att byggas om till eftertraktade lägenheter.


Vi slog oss ned vid ett av många små cafébord och njöt av en lokalproducerad glassandwich (Red velvet/cream Cheese). 


I övrigt finns i princip ingen kommers här. Det är lugnt, fridfullt och väldigt avskalat. 

Kulturen är ett viktigt inslag, med olika happenings: Vid ett av de små torgen som då och då uppenbarar sig på vår stillsamma promenad bjuder en konstnär in den som vill att måla ett spontant litet bidrag som sätts upp i en liten miniutställning, här och där hittar man små skulpturer och underfundiga utsmyckningar och parkbänkarna är små konstverk i sig.


High Lane Park löper mellan Gansevoort St och West 34th St, mellan 10th & 12 Ave. Man behöver inte gå hela sträckan – utan kan gå på och av längs med hela banan. Läs mer inför besöket på hemsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *