På resande fot: Chelsea Market – marknaden för både öga och gom

Ett måste på New York-resan för dig som gillar att äta gott (vem gör inte det?) är Chelsea Market, beläget i det så kallade ”Meatpacking District” (75 9th Ave) på sydvästra Manhattan.

New York-borna är fantastiska på att återanvända gamla byggnader med den där rustika, genuina gammaldags känslan och i den här marknadsplatsen har man nästan överträffat sig själv.


Här, nära Hudson-floden, har det varit en marknadsplats sedan indianerna var Manhattans enda invånare och när High Line-banan (tågbana i luften) byggdes under tidigt 1900-tal fick slaktarna sitt kött levererat in till köken genom portar som gick rakt in i fasaderna. 


High Lane- tågen har nu inte rullat på flera decennier och den en gång så förfallna banan har nu byggts om till en grönskande oas, uppfriskande upphöjd från marknivå, att vandra i. Ni kan läsa mer om parken i ett separat inlägg. Här nöjer jag mig med att starkt rekommenders att kombinera ert besök i Chelsea Market med en uppiggande promenad på banan, det kostar inget och du kan gå av och på på olika platser.

I Chelsea Market hittar ni ett 40-tal olika butiker/restauranger/caféer med olika inriktningar. (Läs mer om dem på hemsidan). Känslan är ”saluhall”, men byggnaden är mer som en galleria till utformningen och det finns också butiker med roliga och fina prylar och presenter. 


Handlarna säljer såväl råvaror för att ta hem och laga själv som färdig mat – den senare avnjuts medan du kan följa kockarnas arbete alldeles intill din barstol. Fokus ligger på handgjort & närproducerat och man äter minst lika mycket med ögonen som med gommen.



– – –

På Dickson’s Farmstand Meats säljer man närproducerat kött och hemgjorda färdiga rätter som tex grillkorv med rostade morötter. Till och med hundarna kan få sitt lystmäte med hemgjorda små ”treats”.


– – –

Butiken Chelsea Market Basket har många roliga prylar – eller vad sägs om dollarnäsdukar, Trump-strumpor eller växter i ljusform (de sistnämnda skulle inte ens jag kunna ta livet av)? De har också mycket fina saker, t ex väldoftande tvålar, kryddor, choklad och      barnsaker.

– – – 

Vi åt pizza på Filaga, och Jocke hävdar bestämt att det är den godaste pizza han någonsin ätit. Jag är böjd att hålla med och poängterar att i New York ska man inte jaga dyra, exklusiva restauranger. Dess kulinariska storhet finns i den där enkla men underbara vardagliga maten: en pizzaslice med frasig botten, en enkel hamburgare eller lite pulled pork med tillbehör. 


Annars är marknadens fisk-och skaldjursavdelning mycket känd och populär, här serveras ostron och krabba (lobster rolls är en klassiker) som får besökare att vallfärda hit. Ett anslag på dörren deklarerar följaktligen att man skeppar till hela USA! 


Vägg i vägg ligger ”Artists & Fleas”, en väldigt snygg och smart kombo av antika och nyproducerade saker i små stånd som drivs av lokala småsäljare. Hög kvalitet, oerhört snyggt skyltat och med rimliga priser. Mer om det kommer i ett separat inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *