Chili Chocolate Cake – len, maffig choklad med sting

Inga konstigheter egentligen, men små detaljer kan gör stor skillnad för smaken. Den här gången provade jag chili och salt.

Kladdkaka utan äkta choklad (dvs bara kakaopulver) i smeten är inte kladdkaka för mig, och jag experimenterar ofta med olika smaksatta chokladkakor för att variera smakerna. Marabous Mintkrokant funkar till exempel väldigt bra, liksom Marabou’s Polka (limited edition).

Ett tips om du använder någon av ovanstående smaksättningar är att använda 150 gram (av en chokladkaka på 200 gram) till själva kakan och spara resterande 50 gram till serveringen. Då finhackar du chokladen och blandar ned hacket i den vispade grädden tillsammans med en tesked kakaopulver. Väldigt gott tillbehör till kladdkakan, och mintsmaken/polkasmaken kommer fram väldigt fint! Om du väljer den här lösningen kan du strunta i chokladkolakräm-toppingen.

Den här gången skulle jag baka en riktigt ”chokladig” kaka till min dotter, som älskar choklad. Eftersom den skulle ersätta den vanliga tårtan vid hennes födelsedagskalas ville jag att den skulle bli lite extra festlig och därför valde jag att göra ett överdrag av massiv chokladkolakräm.

Som vi alla vet kan en tårta med väldigt mycket choklad i bli väldigt mäktig och därför bestämde jag mig för att nyansera den något. Till min hjälp tog jag en mörk choklad smaksatt med chili och flingsalt. Chilin är inte framträdande utan kommer som en lätt eftersmak med lite hetta. Saltet balanserar det söta på ett bra sätt.

Chili Chocolate Cake

Recept på kakan:
200 gram smör (svenskt)
3 dl socker
2 ägg (ekologiska)
2 dl mjöl
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
½ dl kakaopulver
150 gram choklad (Marabou Premium Cocoa Chili 70%)

Recept på Chokladkolakrämen:
3 dl vispgrädde (ekologisk)
3 dl strösocker
3 msk ljus sirap
150 gram choklad (Marabou Premium Cocoa Chili 70%)
150 gram smör (svenskt)

Till montering/servering:
Flingsalt
Grädde
Ev chilifrukt till garnering

Den här chokladen använde jag!

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret till kakan. Bryt ned chokladen i det smälta smöret och låt den smälta. Rör om.
3. Rör ned socker och ägg i kastrullen.
4. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao för sig och vänd sedan ned mjölblandningen i smeten.
5. Smörj och bröa en springform – gärna lite mindre för en högre och lite ståtligare kaka. Här har jag använt en form som är 19 cm i diameter. Häll i smeten.
6. Grädda i drygt 20-22 minuter. En kladdkaka ska ju vara lite kladdig men i det här fallet är det bra om grunden blir lite stabilare. Eftersom krämen kommer att göra helheten saftig är det bättre om underdelen är lite mer seghård. Medan du låter underdelen svalna gör du chokladkolan.


7. Blanda alla ingredienser till kolan utom smöret i en tjockbottnad gryta. Koka upp under omrörning och på låg temperatur så att det inte bränns vid. Låt den koka tills den tjocknat ordentligt – det tar upp emot 40 minuter.
8. Rör i matfettet. Smeten ska nu vara glansig och tjock.
9. Täck kakan med kolan. Det ska bli ett riktigt generöst lager! Toppa med flingsalt.
10. Låt kakan svalna och förvara den svalt. Den går också utmärkt att frysa. Jag rekommenderar att du gör den dagen innan den ska ätas så att den hinner stelna ordentligt. När du ska servera den kan du dekorera med en chilifrukt. Det är väldigt gott med lite lättvispad grädde till.

Variation: Använd vanlig mörk choklad (70 %) i både kaka och överdrag och dekorera med krossad turkisk peppar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *