Semmeltider – semlor med olika smaksättningar, hemgjord mandelmassa och snabblagad semmelkladdkaka

Semlor med olika smaksättningar, hemgjord mandelmassa och en snabb och smidig semmelkladdkaka – i det här inlägget går vi ALL IN på semlor!

Jag och min son Robin delar ett genuint intresse för bakning – vilket jag tycker är väldigt roligt! Häromdagen bakade vi semlor och provade ut olika alternativa fyllningar som vi sedan serverade vår smakpanel bestående av närmaste släkten.

Semmelbullar ska vara mjuka och luftiga. Eventuella överblivna bullar kan frysas och sedan penslas med smält smör och doppas i strösocker. Mums!
Vi gjorde också småsemlor så att man kan äta flera och prova olika smaksättningar. Vi gjorde varianter med en hemgjord lakritsblandning och en med nutella.

Robin monterar våra minisemlor – små semlor är perfekt om man vill kunna äta flera och prova olika smaker.

Ingredienser:
50 g röd jäst (för söta degar)
5 dl mjölk (röd, eko)
1 dl strösocker
1 msk malen kardemumma
1 tsk salt
1 ägg (eko)
ca 1,4 l mjöl (Ramlösa kvarns Manitoba Cream rekommenderas)
150 g rumsvarmt smör delat i små bitar

Uppvispat ägg till pensling och ev pärlsocker eller florsocker till dekoration

Gör så här:
Värm mjölken tills den är fingervarm. Blanda i socker, kardemumma, salt och ägg.
Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölkblandningen, lite i taget.
Tillsätt mjölet, lite i taget, medan du rör om (använd gärna köksassistent) och låt maskinen bearbeta degen medan du tillsätter smöret. Fortsätt att arbeta degen tills den är bland och smidig.
Låt den sedan jäsa under bakduk tills den i princip är dubbelt så stor.
Sedan lägger du upp degen på bakbordet och delar den i ca 16 eller 32 bitar beroende på hur stora bullar du vill ha. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädd plåt och pensla dem med uppvispat ägg. Om du vill kan du lägga på pärlsocker. Vill du hellre dekorera med florsocker väntar du med den till semlorna serveras.
Låt bullarna jäsa ännu en gång, ungefär 15-20 minuter är lagom, innan du gräddar dem i 225 grader i 10-12 eller 6-8 minuter beroende på storlek. Jag vill ha mina semlor ljusa, så jag håller mig till de lägre gräddningstiderna.

Låt bullarna svalna på ett galler (gärna under duk för att behålla fuktigheten).
När det är dags att servera skär du av locket på bullen. Jag brukar spara en flik så att jag istället viker upp locket medan jag fyller semlan och sedan viker ned det igen eftersom jag tycker att det är snyggast, men det finns många varianter här. Gör man en större semla kan man gröpa ur lite utav bullen, men de små får behålla allt sitt innehåll.
Blanda mandelmassa (se nedan för recept) med ev urgröp och lite vispgrädde för att få rätt konsistens. Fyll botten med en klick mandelmassa och spritsa sedan vispad grädde ovanpå. Tryck tillbaka locket.

_ _ _

Det går alldeles utmärkt att använda färdigköpt mandelmassa till fyllningen men jag testade att göra egen och det var enklare än jag trott. Dessutom tycker jag om att man kan behålla små, knapriga bitar av mandel i mandelmassan.

Hemgjord mandelmassa

Ingredienser:

200 g hel mandel (skållad eller oskalad spelar ingen roll – väljer du oskalade får du en lite mer nötig smak)
200 g florsocker
2 äggvitor

Mixa nötterna till ett fint pulver i en mixer. Om du vill ha din mandelmassa lite ”chunky” (rekommenderas) kan du låta en del smulor vara lite större.
Tillsätt florsockret och blanda. Från det här momentet och framåt räcker det med en vanlig elvisp. Tillsätt äggvitorna och vispa noga tills du fått en krämig och ganska stabil mandelmassa.

Om du vill använda mandelmassan till att fylla semlor kan du blanda ut den med lite grädde och eventuellt urgröp från semmelbullen för att göra massan mer rinnig och lös.

Massan håller i minst fem dagar om den förvaras i en bunke med lock i kylen. Jag har också provat att frysa den och det fungerar utmärkt.

_ _ _

Tips: Använd strössel för att gästerna lättare ska kunna urskilja olika smaker.

Själv är jag en traditionalist när det kommer till semlor men här kommer några alternativa fyllningar för dig som känner dig lite äventyrlig.

Lakritsälskaren Robin kom med idén och tillsammans utvecklade vi en lakritsvariant som faktiskt blev en riktigt god semla 2.0.

Ingredienser till lakritsfyllning:
100 g mandelmassa
5 tsk flytande lakrisextrakt (finns i välsorterade livsmedelsaffärer)
1 tsk lakritspulver
3 msk grädde till lakritsfyllningen och ytterligare drygt 5 dl vispad grädde till semlan.
Smaka av med florsocker och salt.
Krossad Turkisk peppar (godis)

Så här gör du:
Rör ihop ingredienserna till en smidig röra. Prova dig fram med proportionerna. Krossad turkisk peppar tillför lite crunch och sälta – pricken över i:et så att säga.
Lägg röran i botten av semlan. Tillsätt en tesked lakritspulver/eller krossad turkisk peppar i grädden som du vispar och lägger ovanpå.

Nutella-semla
Något för den som inte gillar mandelmassa och är trött på menlös vaniljkrämssubstitut.

Ingredienser:
Nutella
Grädde
Strösocker
Kakao
Så här gör du:
Bred Nutella i botten på semlan. Nutella är ganska mäktigt så lagret behöver inte vara så tjockt. Vispa grädde tjockt och smaka av med lite strösocker och lite kakaopulver, kakaosmaken ska bara anas.

Om du får semmelbullar över kan du pensla dem med smör och doppa dem i strösocker.
Om du får semmelbullar över kan du pensla dem med smör och doppa dem i strösocker.

Har du inte tid eller lust med semmelbak men längtar efter snabb semmeltillfredsställelse? Då är semmelkladdkakan lösningen för dig. Den är mäktig och räcker därför till många. Den är minst lika god dagen efter och kan också med fördel frysas.

Semmelkladdkaka

Ingredienser:
150 g smör
2½ dl strösocker
½ tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg (ekologiska)
1 3/4 dl vetemjöl (Ramlösa kvarns Manitoba Cream rekommenderas)

Garnering:
150 gr mandelmassa (färdigköpt eller hemgjord, se ovan)
florsocker

Lättvispad (ekologisk) grädde serveras till. Vispa den gärna med 1 tsk strösocker.

Gör så här:

Smält smöret. Vispa smöret, strösocker, vaniljsocker, kardemumma, ägg och vetemjöl till en smet.
Grädda i smord och bröad springform (ca 24 sm i diameter) i 180 grader i ungefär 20 minuter (eller till att du tycker att den är lagom fast).
Under tiden river du mandelmassan grovt (ha den i kylen så att den är kall – då är det lättare att riva den). Fördela mandelmassan över kakan och sätt in i ugnen i ytterligare några minuter så att mandelmassan blir lite mjuk. Om du vill kan du höja värmen till 220 så att det blir en lite krispig, bakad yta på mandelmassan men passa noga så att du inte bränner.

Låt kakan vila kallt, gärna några timmar för att botten ska bli stabil och lite småseg. Den går utmärkt att frysa.

Pudra över lite florsocker strax innan servering. Servera med lättvispad grädde.
16780574_1491351620895338_1425925230_n

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *