Inspiration: Matglad festival – ”Smaka på Värmland”

Long time, no see! Jag har tvingats ta en liten paus från det mesta, även bloggen, men i helgen blev det i alla fall ett inspirerande besök på hela Värmlands matfestival i Mariebergsskogen som jag bara måste rapportera ifrån. Jag hade lovat mig själv att bara njuta av besöket, istället för att (som i vanliga fall) jaga perfekta kameravinklar och leta teman. Befriande och välbehövligt…

Med drygt 80 utställare av allt man kan tänka sig i matväg (och lite annat spännande) är det nästan omöjligt att ge en rättvis bild av alla i ett litet inlägg här på bloggen, och just nu behöver jag träna på l-a-g-o-m! Därför har jag valt ut mina högst subjektiva, personliga fem höjdare med godsaker/utställare som jag tycker var de mest spännande. Men jag gick ifrån mässan, som heter ”Smaka på Värmland” imponerad över hur många goda, häftiga och lokalproducerade smaker vi har att erbjuda här i Värmland!

Fem höjdare från ”Smaka på Värmland 2016”

Mums!
Mums!

img_5272

1. Potatis med skruv.
Kön ringlade lång till Mossens gårds coola potatisspiraler. ”Chips på pinne”, eller hur man nu ska beskriva det, var dock värt varenda minut i kön! Idén att trä upp potatis på en pinne och sedan låta den strimlas i en speciell maskin innan den friteras och kryddas är inte Hans Anderssons egen utan kommer faktiskt från ett besök han gjorde i England för tio år sedan. Succé blev det i alla fall och det är förhoppningsvis inte bli sista gången som familjen Andersson säljer sin egenodlade potatis i spiralform (!). Till och med min svårflörtade yngste son föll pladask för delikatessen.

img_5274

2. Beroendeframkallande choklad.
Praliner och choklad är ett område som jag är nyfiken på och gärna skulle vilja jobba med själv. Därför har jag smakat mig runt Värmland och kan konstatera att konkurrensen är hård med flera fantastiska producenter. Alla jobb har sina risker och själv har jag som en konsekvens av smakprovandet nu blivit sjukligt besatt av Naturpralinens havssaltströsslade lakriskolastång! Naturpralinen håller till i Sysslebäck, vilket är en bra bit bort, men när abstinensen faller på brukar jag åka till Karlstads nya saluhall för lokalproducerade varor där bl a Naturpralinen finns representerad.

img_5269

3. Värmländsk kebab.
Vildsvinskebab! Smaka på den – och njut! Bättre symbios mellan modern, mångkulturell matlagning och Värmlands landsbygd kan man knappast hitta. Värmlands jägarförbund sålde Vildsvinskebab med klyftpotatis, grönsaker, kebabsås och lingondryck och tio kronor per portion gick till förbundets ungdomsverksamhet. Exotiskt och gott!

img_5260

img_5259

img_5266

4. Mångsidigt café.
Esters Café, beläget längs E18 i Långserud, kommer definitivt att bli mitt nästa utflyktsmål! Deras vackra och goda bakverk försvann som smör i solsken när vi besökte deras monter och givetvis fick en kartong med läckerheter följa med oss hem.

img_5273

5. Klassiskt bröd i nytappning.
Vedugnsbakat är en trend som verkar vara här för att stanna. Lindhés konditoris kanelbullar är de godaste jag smakat så här långt i genren. Tyvärr gick de fem vi köpte åt så snabbt att det fick bli en bild på limporna istället… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *