På resande fot, dag 1: Vi landar i paradiset Côte d’Azur

IMG_2438 (2)
Jag ska erkänna att jag aldrig varit riktigt sugen på Frankrike. Mina resor går allt som oftast till USA, min stora favorit både sett till matkulturen som till själva upplevelsen. En anledning till min ovilja har nog varit rapporterna om hur svårt det är att göra sig förstådd eftersom fransmän helst bara pratar just franska.

Men när jag blev medbjuden när min mans företag utsåg honom och hans kollega till årets tömrerlag och firade alla årets anställda med en traditionsenlig resa till Nice var jag inte sen att tänka om. Och det skulle visa sig att de flesta fördomarna jag hade kom på skam.

Faktum är att det var en av de mest fantastiska resor jag varit med om!

På den franska rivieran funkar engelskan inte bara alldeles utmärkt, jag mötte dessutom massor av trevliga, begåvade människor och fick stifta bekantskap med en underbar kultur – såväl när det gäller mat som konst och vackra omgivningar.

Företaget hade anlitat en fantastisk norsk kvinna, Charlotte Molstad, som är bosatt i Nice sedan många år och expert på att sy ihop häftiga paket åt besökande landsmän. Till oss hade hon bakat ihop en upplevelse som inkluderade bland annat en segeltur till Cannes, hästridning på en ljuvlig liten farm högt uppe i bergen med utsikt ända till Korsika (!), en kulinariskt mästerverk i form av en middag på en Guide Michelin-restaurang samt små utflykter till ljuvliga gamla byar och marknadsplatser.
IMG_2396 (2)

Jag har inte plats för allt här, men jag tänkte återkomma till olika platser och händelser längre fram. Kanske sparar jag några guldkorn tills höstrusket tränger på och sommaren känns hopplöst långt borta?

Men vi börjar väl med ankomsten och den första dagen på plats:

Torsdag 2/6 2016

Redan när vi flög in över kusten blev det tydligt hur den fått sitt namn, Côte d’Azur (eller den azurblå kusten på svenska). Havets fantastiska färg syntes ända upp i flygplanet och just färgprakten som vi skulle komma att möta de här dagarna är en av faktorerna som gjorde att jag föll så pladask för området. Min favoritkrydda (som ingår i nästan all min matlagning) är Herbes de Provence och i och med att området tillhör provinsen Provence. Kryddmarknaderna i de gamla stadsdelarna och den fantastiska doften av vild timjan och andra örter uppe i bergen var ytterligare en anledning till att jag numera älskar den här platsen.
IMG_2384 (2)

Alla de kända jetset-orterna som man hört talas om, till exempel Cannes, Nice och Antibes ligger så nära varandra att man knappt vet var den ena slutar och den andra börjar och bara drygt två mil från Nice ligger Monaco.

Saint-Paul-de-Vence

Vi började vistelsen med att besöka Saint-Paul-de-Vence, en liten by uppe i bergen ovanför Nice. Det är en gammal by, byggd på en bergstopp och som ett fort med mur runt för att kunna hålla uppsikt över och försvara sig mot potentiella angripare. Den är mycket gammal och således byggd långt innan dåtidens kändisar under mitten av 1900-talet började uppskatta bad och strandpromenader och därmed startade trenden att bosätta sig nära havet. Konstnärer har länge dragits till området och dess vackra färger och omgivningar och staden är idag full av konstgallerier. Vi åt lunch på en restaurang högst uppe på berget och då blev vi, ovetande, avmålade av en lokal konstnär som återkom under vår sista dag i Nice för att lämna bilden som skulle sättas upp på företagets huvudkontor.

Saint-Paul-de-Vence
Saint-Paul-de-Vence

IMG_2451 (2)IMG_2436 (2)IMG_2411 (2)

Här avnjöt vi vår lunch
Här avnjöt vi vår lunch

IMG_2405 (2)IMG_2407 (2)

Dagens lunch var, som varenda mål skulle visa sig vara, utsökt. Menyn löd som följer:

Home made tapenade & croutons
_
Brochette of Beef with Mediterranean ratatouille & white rice
_
Panna Cotta in verrine, fresh red berry coulis

IMG_2446 (2)


Efter middagen strosade vi runt i vindlande gränderna och bara förundrades över hur underbart det var… I ett galleri hittade vi kul konst där konstnären bland annat hade kombinerat chupa chups-klubbor och en Dior-påse. Men smakar det så kostar det – 60.000 kronor kostade det att bli sugen på de klubborna… Behöver jag säga att galleriägaren bara kastade en snabb blick på oss innan han med ett trött men artigt bonjour återgick till sina sysslor.

IMG_2439 (2)

IMG_2447 (2)IMG_2443 (2)IMG_2440 (2)IMG_2435 (2)IMG_2429 (2)

Hotellet Hotel La Baie Dorée

Efter några underbara timmar i den mysiga lilla byn var det dags att bege oss till hotellet. Vi bodde på ett litet, exklusivt familjehotell vid namn Hotel La Baie Dorée, beläget alldeles vid stranden på Antibes halvö (Cap d’Antibes). Hotellet hade bara 15 rum, alla unikt inredda och med utsikt mot medelhavet, och vi hade hotellet helt för oss själva!

IMG_2560 (2)IMG_2502 (2)

Entrén
Entrén
Innergården
Innergården
Dörren till vår lilla svit.
Dörren till vår lilla svit.
Innergården sett från vårt rum.
Innergården sett från vårt rum.
IMG_2480 (2)

Vårt lilla rum, eller minisvit, hade inte bara den största säng jag sovit i utan också en liten schäslong och separat toalett (med dusch) och badrum. Badrummet var öppet så att man kunde ligga i badet och titta ut över havet.

Utsikten från vårt rum
Utsikten från vårt rum
IMG_2477 (2)IMG_2473 (2)IMG_2559 (2)

Hotellet hade både inomhus- och utomhus pool. Vi åt middag vid utomhuspoolen en av kvällarna och varje morgon åt vi frukost på den lilla altanen utanför inomhuspoolen, bara några meter från havet.
IMG_2491 (2)

IMG_2489 (2)IMG_2548 (2)IMG_2558 (2)
IMG_2540 (2)IMG_2541 (2)IMG_2547 (2)

IMG_2544 (2)

Välkomstmiddag

Kvällens välkomstmiddag åts på stranden en kort promenad bort från hotellet och eftersom det var en del fisk på menyn (ja, jag vet att det är vansinne att avstå från fisk på så fina restauranger men jag klarar bara inte av eländet) fick jag en köttbit som formligen smälte i munnen samt en hemgjord ravioli som fick mig att inse att jag inte ätit ravioli förut. Alltså, inte på riktigt, som den ska smaka. Det går inte att beskriva hur underbart, perfekt den smakade. En smått religiös upplevelse, helt enkelt!

Mitt livs bästa förrätt!
Mitt livs bästa förrätt!
IMG_2528 (2)IMG_2527 (2)IMG_2530 (2)

Ett bra slut på första dagen...
Ett bra slut på första dagen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *