På resande fot: Inspirationen finns ibland närmare än man kan tro…

Hembakat bröd - med Manitoba Cream.mjöl
Hembakat bröd – med Manitoba Cream.mjöl

Jag hade tänkt att det skulle bli morgonbröd men det är ju så skönt att sova på morgonen så det fick bli brunchbullar istället. Jag vet inte om det är samma grej som med horoskop – effekten handlar till stor del om att tro på det – men Manitoba Cream-mjölet gör underverk med brödet! Mjölet är gjort av lite mer proteinrikt vete, så kallat ”vårvete”, vilket ska ge starkare jäskraft och binda vätskan bättre. Mjölet har tidigare främst använts av bagerier, men nu finns det att även för oss vanliga konsumenter. Mjölets sammansättning ska ge ett saftigare, luftigare bröd och min högst privata erfarenhet är att jag inte behöver lika mycket mjöl heller. Det kanadensiska namnet till trots är mjölet gjort av svenskt vete.
_ _ _

Hyttsjöns Hantverksbageri – Brödskrinet

Eftermiddagen fortsatte i bakningens tecken. Vi tog en tur till Lena och Göran, som driver Hyttsjöns Hantverksbageri och nyligen har utökat med en utsökt liten butik vid namn ”Brödskrinet” där man kan köpa såväl godsakerna som vackra ting. Lena gör utsökt marmelad och sylt på egenplockade/egenodlade bär efter säsong, och just nu har hon min favorit – smultronmarmelad! Lägg därtill de ljuvliga små burkarna som är ett konstverk i sig.

Lenas marmelad och sylt är inte bara goda utan vackra att se på också!
Lenas marmelad och sylt är inte bara goda utan vackra att se på också!
Fina saker i hyllan!
Fina saker i hyllan!
Hembakat är godast!
Hembakat är godast!
Lena och Göran säljer sina produkter på olika matmarknader men man kan också köpa dem direkt i deras mysiga lilla butik, Brödskrinet.
Lena och Göran säljer sina produkter på olika matmarknader men man kan också köpa dem direkt i deras mysiga lilla butik, Brödskrinet.

Förutom smultronguldet köpte jag blåbärssylt med kardemumma (god som fyllning i bullar, tipsar Lena), jordgubbs- och hallonsylt samt en av de sista burkarna med gårdens honung. Dessutom fick några nybakade kanelbullar och en hallonpaj följa med hem till fikat.

Lena bakar nämligen också gofika de luxe i form av kakor, bullar och kakor. Dessutom finns det gott matbröd, som till exempel det med egna lingon i. I den söta lilla boden finns dessutom vackra små ting att köpa eller bara beundra, och hon planerar också att ha gästförsäljare ibland.

Behöver jag säga att jag rekommenderar ett besök?!

Nässundets Station

Alldeles intill, längs 26:an (Riksväg 26) mellan Kristinehamn och Storfors, ligger Nässundets Station, vedugnsbageri och värdshus, som erbjuder både mat, smörgåsar och fika. Allt bakas i den stora vackra vedugnen som man kan skymta när man går in i huset. Det är kul att se att man erbjuder äkta husmanskost, som till exempel Rotmos och Fläsklägg – mat som nästan känns exotisk i dagens restaurangvärld! Jag dreglade lite över matmenyn men hade min odrägliga hundminsting med mig och valde därför att köpa med litefika idag, och fick bland annat med mig en toscakaka som var som balsam för själen. Apropå hundar: Kvinnan bakom disken berättade att de brukar erbjuda fyrbenta gäster en skål vatten och ett tuggben och det tycker jag var en kul och trevlig gest.

Toscakaka från Nässundets Station
Toscakaka från Nässundets Station

Nässundets Station har fått sitt namn efter att den är inrymd i ett gammalt stationshus. Här finns massor att hitta på för den som vill vandra eller cykla och det vattenrika området (16 sjöar!) erbjuder både bad och vacker utsikt. Dessutom har White Guide, som listar Sveriges bästa restauranger och caféer valt att ta med caféet i sin guide. ”En station att stanna vid”, konstaterar de.

Jag håller med.
_ _ _

Tänk att man tillbringar så mycket tid med att leta efter och drömma om spännande platser runt omkring i världen och så finns det sådana små guldkorn att upptäcka alldeles i närheten av där man bor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *