Sommarluffen: radiodebut, lakrits och nya, trevliga bekantskaper

Programledaren Mats Fagerström tar tempen på mina potatisfolieknyten.
Programledaren Mats Fagerström tar tempen på mina potatisfolieknyten.

Det var en stor ära att få vara gästkock i P4 Värmlands ”Sommarluffen” förra veckan. Programledarna Sara Johansson och Mats Fagerström är både proffsiga och extremt duktiga på att få gästerna att trivas så min radiodebut blev inte alls så nervös som jag hade befarat. Att jag låter som en Mia Skäringer-karaktär får jag leva med. Faktum är att jag är mycket stolt över att komma från samma stad som Mia.

Jag har redan redogjort för recepten här på bloggen, men ni hittar dem också på radions egen sida; nämligen här. Uppdraget var att skapa en meny som man enkelt kan förbereda och bjuda på i sommarstugan eller på picknicken. Jag ville få en mix som passar både ung och gammal och som får med både lite nya, globala smaker och traditionella svenska sommarrätter. Allt är hemgjort men kräver vare sig någon större ansträngning eller några märkvärdiga ingredienser. Resultatet blev kebabspett med tzatziki, knyten med färskpotatis och grönsaker samt chokladbollstårta och S´mores till efterrätt.

Chokladbollstårtorna kan, som sagt, smaksättas på lite olika sätt och den här dagen hade jag valt ”vuxenvarianten” med extra mycket kaffesmak i och mörk choklad utanpå samt en lite barnsligare (dvs sötare) med Marabou Dajm som överdrag. Den tredje varianten är en ny variant som snabbt har blivit populär hos mina fikagäster: lakrits. Jag blandade helt enkelt i lite lakritspulver i chokladbollssmeten, täckte med smält Marabou Mörk och täckte med ett generöst lager krossade turkisk peppar-godisar. Lakritspulvret jag använder, Kung Markattas, är ekologiskt och jag älskar hur smaken liksom smyger fram i slutet av tuggan istället för att ta över helt. Passar perfekt med chokladsmaken och det lite mörkare chokladöverdraget.

Radiosändningen var en spännande och rolig erfarenhet i sig, och bandet Môra-Per som uppträdde (och var mina matgäster) var RIKTIGT bra. Folkmusik med värmländsk och irländsk touch, skulle jag vilja karaktärisera deras musik som – som gjort för svensk sommar och en trevlig kväll i glada vänners lag.

Om du vill lyssna på radioprogrammet hittar du det här.

Lakritsvarianten närmast kameran, Dajm-varianten till höger och den med extra kaffe längst bort. Den sistnämnda har jag dekorerat med en hjärtformad klubba.
Lakritsvarianten närmast kameran, Dajm-varianten till höger och den med extra kaffe längst bort. Den sistnämnda har jag dekorerat med en hjärtformad klubba.

Kung Markattas Lakritspulver funkar till mycket och lyfte verkligen chokladbollstårtan!
Kung Markattas Lakritspulver funkar till mycket och lyfte verkligen chokladbollstårtan!

Programledaren Sara Johansson rapporterar direkt från min grill...
Programledaren Sara Johansson rapporterar direkt från min grill…

Gänget i Môra-Per förser sig av maten
Gänget i Môra-Per förser sig av maten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *