På resande fot: Shopping i New York för dig som gillar köksprylar och inredning

Jodå, det finns tusentals av dem. Allt från stora butikskedjor till unika små ”boutiqer” och så alla dessa underbara loppisar av högre och lägre nivå. Men här är fem ställen som jag vill rekommendera för dig som gillar att shoppa till köket och hemmet eller som letar den perfekta presenten till den inredningsintresserade.


1. Fishs Eddy New York, (889 Broadway)

Himmelriket för dig som gillar köksdesign. Butiken som får dig att önska att du kunde ta båten hem istället för flyget. Jag grät inombords när jag krampaktigt smekte alla de fina porslinstallrikarna, uppläggningsfaten och snygga burkarna som inte skulle klara vare sig våldsam bagagehantering eller viktkraven på flyget. Till slut fick ändå en röd porslinsko, en oemotståndlig mopsmugg och ett dussin porslinsetiketter att fästa runt glasburkarna i mitt nya skafferi följa med hem. Den mycket trevliga och tillmötesgående personalen i butiken hjälpte mig att packa ned de ömtåliga varorna så att de kunde följa med hem (i handbagaget).

Här hittar du massor av spännande och hippa märken och klassiska design – både det lite oväntade och humoristiska och det mer stilrena och traditionella.

Hemsidan hittar du här.

ge-1588″ />

Oemotståndlig hundmugg fick självklart följa med hem!

2. Williams-Sonoma, New York City (10 Columbus Circle)
Det här är en stor kedja med flera butiker bara i New York-området. Jag besöker oftast butiken i köpcentret vid Columbus Circle – praktiskt placerad vid det sydvästra hörnet av Central Park som jag alltid beger mig till åtminstone vid några tillfällen vid varje besök i stan. Här finns alla tänkbara pinaler som du kan tänkas behöva i köket och lite till – vad sägs exempelvis om en slickepot med Star Wars-tema?!
Skämt åsido, här finns allt för proffsbakaren och den som söker exklusiva presenter till den köksintresserade. Det finns också massor av mixer, kryddor och marinader för den som vill ta med sig de amerikanska smakerna hem till sitt eget kök.

Tyvärr har butiken slutat att sälja Kitchen Aid-maskiner med europeiska elkontakter men tillbehör till maskinerna kan man fortfarande köpa till relativt bra priser trots dollaruppgången.

Här hittar du deras hemsida.

sternspiritnyc.com/” target=”_blank”>

3. Western Spirit (392 Broadway)
Mer amerikanskt än så här blir det inte! Här finns autentiska cowboyboots, hattar, skyltar, burkar och smycken – mycket är gammalt, somligt antagligen antikt men allt är fräscht och snyggt presenterat. För dig som gillar hästar och/eller traditionell amerikansk inredning är den här butiken ett måste. Butiksinnehavarna hävdar själva att de har många kändisar bland sitt klientel (vad sägs om till exempel Mel Gibson, Red Hot Chilli Peppers och Ben Stiller) och i butiken hittar man också långa rader av bilder på celebriteter på besök i butiken.

Det är inte gratis att handla här men många av sakerna är unika och kvaliteten är hög. Jag hade gärna köpt fler burkar med mig hem, men fick till slut sansa mig och välja en.

Här hittar du butikens hemsida. Missa inte bildgalleriet!


Burken från Western Sprit pryder sin plats i köket!

4. Chelsea Market (75 9th Ave)
Chelsea Market har jag nämnt i tidigare inlägg – hit åker man för att ÄTA, både med munnen och ögonen. Men det finns också fina, goda och roliga saker att köpa med sig hem till sitt eget kök eller som present till dem därhemma. Dessutom ligger Manhattans Artists & Fleas vägg i vägg och måste-sevärdheten, promenadstråket High Line Park, alldeles intill.

Här hittar du Chelsea Markets hemsida.

Några tips när du ätit dig mätt och belåten och vill ha med något roligt hem:

* Köp med dig kryddor och teer hos Spices and tease.
* Köp med marinader och kanske ett naturligt tuggben till vovven hos Dickson´s Farmstand Meats. Lokalproducerat och med stort utbud.
* Köp fantasifulla chokladskapelser hos Li-lac Chocolates, butiken som hävdar att man med sina snart hundra år på nacken är New Yorks äldsta chocolaterie och som kan erbjuda både pumps och handväska i naturlig storlek i chokladform.
* Missa inte coola Chelsea Market Baskets som säljer gåvokorgar i alla tänkbara storlekar och utföranden. Men du kan också köpa diverse godsaker, fina saker och roliga grejer och fylla din egen korg om du vill.

5. Loppmarknader – Brooklyn Flea och Hell´s Kitchen Flea
I ett separat inlägg som ni hittar här skriver jag om ett underbart besök på lördagsloppisen vid Williamsburg på Brooklyn, med fantastisk utsikt över Manhattans skyline. Förutom att prova på högkvalitativ mat från hela världen på den matmarknad som hör till loppisen kan du också köpa med en hel del inredningsprylar som passar in i köket.

På söndagar håller man till runt brofästet till Manhattan Bridge på Brooklynsidan (DUMBO).
På den senare köpte jag antik plåtlåda som innehållit choklad och en underbar liten kvarn för riva muskot från 1940-talet av en trevlig äldre dam som visade sig vara pensionerad lärare och som vi pratade länge med.

Här finns också en hel del konsthantverkare som säljer riktigt fina alster, ofta tillverkade av gammalt material eller i gammal stil.

Här hittar ni deras hemsida.

Muskotrivaren hemma i köket.

Chokladasken som jag köpte på loppisen vid Dumbo.

Men det finns fler loppmarknader av hög kvalitet i och runt Manhattan.

I Hells Kitchen (W 39th St 9th ave) hålls till exempel en mer traditionell och lite mindre loppis med mer lokala kunder och därmed också lite lägre priser. Här köpte jag en snygg låda för 40 kronor och dreglade över en fantastiskt snygg och gammal hundskulptur som dock var i järn och alldeles för tung att bära med i redan överfulla väskor. Ångesten över att lämna den där hunden jagar mig ännu, flera veckor senare…

Läs mer om den marknaden här.


Lådan som jag köpte för 40 kronor på loppmarknaden i Hell´s Kitchen passar perfekt till min kryddhylla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *