På resande fot: Central Park – parkernas park

Oavsett vilken tid på året som man kommer till New York är (minst) ett besök i Central Park ett måste! Till och med jag, som är så långt från Skogsmulle man kan komma, älskar parken för att den dels är så vacker och varierad och dels låter mig som besökare komma New York-borna så nära. 

I och med det senaste besöket har jag fått uppleva parken under alla årstiderna och även om varje årstid har sin charm måste jag säga att våren är något alldeles speciellt här i parken.


Kanske för att New York (som faktiskt ligger på ungefär samma breddgrad som Rom) har kommit längre i sin vår än oss hemma i Sverige och bjuder oss frusna nordbor på såväl gröna gräsmattor och blomsterprakt? Men känslan av att ströva runt bland körsbärsträd i full blom, ta av sig till linne och shorts och kunna lägga sig på valfri gräsmatta, bland lediga lokalbor och lapa sol är fantastisk!


Central Park består av så många olika ”teman” att det är svårt att skriva om dem alla här. Parken anlades på 1850-talet, då i en del av staden som i princip var obebyggd. Nu sträcker den sig 50 kvarter, från 59:e gatan (Midtown) till 109:e gatan (Harlem) och täcker ca 3,4 kvadratmeter av den trånga, tätbefolkade Manhattan. 

Slöseri med utrymme?

Verkligen inte! Parken är stans lunga och även om det finns fler fina parker utspridda över staden är den här parken så stor och genomtänkt att den utgör en viktig rekreationsplats i storstadsdjungeln. Här finns skog, sjöar, parkmiljö samt utrymme för sportutövning, konserter och utflykter. 

Parken är ca 4 km lång och drygt 1 km bred, vilket är tillräckligt stort för att filtrera bort storstadens alla ljud och skapa illusionen att man faktiskt vandrar djupt inne i en skog eller på en gigantisk äng. 

Dagtid rör det sig alltid i parken och man kan lugnt tillbringa några timmar med att bara sitta på en av de över 9000 utplacerade bänkarna (eller varför inte på en picknick-filt) och titta på allt folk som rör sig i parken. Motionärer, barnfamiljer och hundägare strömmar förbi i en aldrig sinande ström. 

Soliga lördagar och söndagar under vår & sommar råder febril aktivitet i parken då lediga lokalborna spelar softball, fikar, motionerar, solar och umgås med vänner i parken.

Resa med barn eller i behov att aktivera dig? Några tips på aktiviteter:

Promenera på alla de småvägar som finns och utforska parken. Du behöver inte vara rädd för att gå vilse – man kommer fram till slutet av parken oavsett vilken väg man tar. Det finns officiella guider och informationspersonal på plats i inledningen av parken och de både förklarar vägen och kan sälja dig en billig karta som är en bra investering om du vill utforska parken. 

För den som vill aktivera sig lite mer, eller kanske har barn med sig, finns en karusell (som just nu drivs av ett av Trumps bolag, faktiskt), möjlighet att åka skridskor (vinter), svalka dig i poolen (högsommar), hyra cykel (med eller utan guide) och till och med bergsklättring.


OBS! Undvik:

Listan på aktiviteter är lång och den enda som jag starkt avråder ifrån är att åka häst och vagn. Som turist har man ett stort ansvar för att se till att varken människor eller djur utnyttjas eller far illa på besöksmålet och det har förekommit rapporter om hästar som kollapsat av utmattning. 

Även om det sägs att det finns bestämmelser och regleringar för hästarnas välbefinnandes skull kan man inte veta exakt hur verkligheten ser ut och därför ska man inte uppmuntra den här verksamheten. Av samma anledning är jag också tveksam till att gå på zoo. Läs mer om ditt ansvar som turist och verkligheten bakom gulliga djurungar att fotograferas med och andra djur-attraktioner på olika resmål hos fantastiska World Animal Protection.


Mitt bästa tips för ett lite längre besök i parken:

Mitt främsta tips för en minnesvärd stund i parken är att köpa med lite godsaker från någon av alla dessa matmarknader och delis som jag skrivit om och ha picknick på någon av alla stora, fina gräsmattorna som tex Sheep Meadow och Great Lawn. Respektera skyltarna som säger att vissa gräsmattor inte får beträdas – det finns gott om plats ändå. 


Ont om tid? De här tre platserna får du inte missa:

1. The Mall. Vacker, klassisk parkmiljö som du kommer att känna igen från många filmer. Köp en varm Pretzel (kringla) eller ljuvligt doftande kanderade nötter och avnjut på en parkbänk. Parkbänkarna bär en liten metallplatta där människor som sponsrat bänken har fått välja en hälsning eller en dedikation. 

2. Strawberry Fields. Minnesplatsen för John Lennon, som bodde alldeles intill parken (Dakota Building) och tragiskt nog mördades utanför sitt hem. ”Imagine”- mosaikplattan på marken och den lummiga inramningen är en stämningsfull hyllning till en av mina största idoler.

3. Belvedere Castle. Ett minislott placerat mitt i parken, även det känt från filmens värld. (Om jag inte minns tokigt var det t ex här Gargamel slog sig ned när han kom till New York för att jaga smurfar.) Det gotiskinspirerade slottet ligger högt och bjuder på en fin utsikt över parken och byggnaderna runt om, så jag rekommenderar en tur dit för att få bra bilder. Här ser man ofta brudpar posera för bröllopsfotografier och om du har tänkt fria är det här en perfekt, romantisk plats!

Bubblare: För ”Vänner”- nörden är det förstås ett måste att besöka fontänen som Rachel, Ross och de andra i gänget badar i i introt till kultserien. (Att det sedan inte är den, utan en liknande belägen i Burbank, Kalifornien där New York-serien EGENTLIGEN spelades in, bryr vi oss inte om…)


PS: När ni ändå är i området rekommenderar jag starkt ett besök på American Museum of Natural History, som ligger på den västra sidan av parken drygt halvvägs upp. Museet är modell för filmerna ”Natt på museet” (2006-) och har allt från en av världens allra största fasta dinosaurieutställningar till rymdstenar, urgamla indiansamhällen och fina naturinstallationer. Förutom det gedigna egna utbudet kommer tillfälliga utställningar. Just nu pågår t ex en kittlande utställning om mumier. Ska ni bara gå på ett museum under resan är det detta jag skulle välja, inte minst om ni reser med barn. Men även vuxna brukar fascineras av att få gå omkring bland återskapade dinosaurier i verklig storlek! Läs mer om museet och aktuella utställningar här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *