På resande fot: Eataly – italiensk matkonst

New York kryllar av matmarknader av olika slag, ofta med den gemensamma nämnaren att de är fantastiskt duktiga på att skylta och placera varorna. Upplevelsen blir i klass med att gå på ett galleri och titta på vackra konstverk. Till och med en vanlig stormarknad kan vara en fest för ögat.

Vid ett av New Yorks mest kända hus, the Flatiron Building, huserar en matmarknad som är något alldeles extra och som ni absolut inte får missa: Eataly.

Precis som den fyndiga ordleken i namnet antyder handlar det om en matmarknad som fokuserar på italienska smaker, märken och råvaror. Och utbudet är enormt, man kan gå i timmar och njuta med alla sinnen. Man kan antingen handla med sig – här står köttmästaren redo med köttyxan – eller slå sig ned i restaurangen eller vid de små caféborden och äta av den färska pastan eller småplock i form av skinka, några skivor ost, oliver och ljuvliga små bakverk.

Marknaden är pedagogiskt indelad i avdelningar – en för ostarna, en för grönsakerna, en för köttet, en för fisk & skaldjur och en för den färska pastan och så vidare. Kaffebaren är populär och givetvis finns också en Nutella-bar där du kan köpa våfflor (och annat) serverat med den klassiska italienska nougatkrämen.

Det blir många bilder i det här inlägget men det är mitt ödmjuka försök att förmedla åtminstone något av skönheten och välbefinnandet man får här.

Orden räcker nämligen inte till när man ska beskriva det här stället! 

Kolla in de här bedårande små minibakelserna – inte så mycket större än hallonet/blåbäret som pryder dem. 

Lösviktsgodis a la Italien.

Här, på det lilla torget, kan man slå sig ned och njuta av godsakerna. 

Givetvis finns även ”godsaker” för utsidan att köpa. Vad sägs till exempel om blåbärskräm att smörja ansiktet med? 


Det är frustrerande att vandra i paradiset och inte kunna köpa med sig av allt det goda, men en kockmössa och tonvis med inspiration får i alla fall följa med hem till Sverige!

– 

Eataly har ytterligare en butik i Downtown New York och finns på andra platser i såväl USA som i Europa. Faktum är att konceptet kommer att öppna en filial i Stockholm hösten 2017! Läs mer om Eataly vid Flatiron (och på andra platser) på hemsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *