Bakad potatis med hemgjord Skagenröra

Kan bakad potatis vara ”snabbmat” a la vardagslunch? Jepp, 12-15 minuter i micron förkortar tillagningstiden avsevärt. Jag brukar göra en lite större sats Skagenröra som håller några dagar i kylskåpet och så bakar jag en potatis i taget i micron.

Givetvis kan man baka potatisen traditionellt, då inlindad i folie, i ugnen eller i glödbädden på grillen, men då behöver man ha betydligt mer framförhållning. Ungefär en timme i 225 grader får man räkna med i ugnen. 

Oavsett vilken metod du använder bör du punktera skalet med en sticka eller en kniv innan tillagningen. Känn med en sticka när potatisen börjar bli klar och låt potatisen vila i några minuter innan du serverar den. 

OBS! Var försiktig – potatisen blir väldigt varm!

När det gäller Skagenröra tror jag att det finns lika många recept som det finns kockar. Det handlar mycket om tycke och smak – t ex ”dill eller inte dill, det är frågan?!” – men Skagenröran är så lätt att göra att det inte finns någon som helst anledning att köpa en färdig variant. Dessa är tyvärr ofta fyllda av tillsatser och billiga ersättningslösningar. Det är inte kul när man behöver använda förstoringsglas för att försöka lokalisera räkorna, för att ta ett exempel…

Min Skagenröra har jag experimenterat fram själv, och det är lätt att utveckla den utifrån dina egna preferenser. Dill, citron, svart-eller vitpeppar eller kanske kräftstjärtar istället för räkor? Variationsmöjligheterna är många…

Bakpotatis med Skagenröra anses lite smålyxigt, trots att det är väldigt enkelt att laga. Rätten passar såväl som en liten (men förvånansvärt mättande) lunch/snack/tv-dinner som på en buffé. 


Maries Skagenröra

2 dl (ekologisk) créme fraiche, 34 %

Majonäs (ca 2-3 msk)

1 burk/ 170 g avrunnen vikt skalade räkor, noga urvattnade

1 liten röd lök, finhackad

1 burk/ 75 g röd caviar (röd stenbitsrom)

Salt
Gör så här:

Rör försiktigt ihop créme fraiche och majonäs. Smaka av så att inte röran smakar vare sig surt eller majonäs. Häll i räkor, finhackad lök och caviar. Smaka av med salt efter att du provsmakat – ingredienserna bidrar med en hel del sälta.

Låt röran stå en stund under lock i kylen innan du serverar. Röran håller sig i några dygn om den förvaras i kylskåp och smakar nästan bäst efter något dygn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *