På resande fot: ”Pasta Fresca” – vi lär oss göra färsk pasta på Oliveriet

Man löper ju alltid en risk att bli besviken när man har sett fram emot något väldigt mycket, men så blev verkligen inte fallet när jag och två vänner i torsdags deltog i Oliveriets matlagningskurs ”Pasta Fresca”!

Ni som följer min blogg har kanske sett att jag redan tidigare har skrivit om ett kulinariskt besök hos Sardinienfödda Andrea Masci och Jenny Svensson och deras mysiga restaurang/butik Oliveriet.

Förutom att äta Andreas underbara hemlagade, sardiska mat kan man också köpa med sig delikatesser (lokalproducerat i Italien/Sardinien och ofta ekologiskt) från den välsorterade butiken samt gå kurser i matlagning. Vill ni läsa mitt inlägg om mitt restaurangbesök på Oliveriet hittar ni det här, Oliveriets egen hemsida finns här.

_ _ _

”Pasta Fresca” är en grundkurs i hur man gör egen färsk pasta, och den är alltså en av de olika matlagningskurser som paret anordnar vid sidan om andra evenemang som t ex italiensk bokkväll och olika tematräffar.

Under de drygt 3 timmar som kursen pågår får vi göra vår egen, färska pasta som vi sedan avnjuter tillsammans i den mysiga lilla restaurangen. Andrea och Jenny berättar om ingredienserna och tipsar om hur man bäst får till degen samtidigt som de målande berättar om italiensk (och då lite mer specifikt sardisk) matkultur. Det är väldigt underhållande och intressant.

Finaste durumvetemjölet, ägg, olivolja och salt är grunden.
När degen är smidig och har fått vila en stund är det dags att forma den i pastamaskinen. Andrea visar hur man gradvis plattar ut degen.
Raviolin fylls med en ricottafyllning med spenat, saffran och muskot.
Min tur att prova!

Jenny berättar bland annat om ett vanligt förekommande begrepp i italienska recept – ”quanto basta”, eller ”qb”, som kan översättas till svenska med ordet ”tillräckligt”. Svaret på hur mycket salt man ska ha i degen, hur länge man ska röra om eller hur länge något ska koka o s v blir alltså, helt enkelt ”tillräckligt”. En uttryck som, lindrigt sagt, kan bli lite förvirrande och vagt för den orutinerade kocken/bagaren.

Men detta behöver vi inte oroa oss för under den här kvällen.

Andrea visar utförligt hur vi ska göra och både han och Jenny finns med som stöd och hjälp hela vägen från degknådning via formningen i de lättmanövrerade små pastamaskinerna till hur vi fyller våra ravioliknyten.

Inte så lite stolta lägger vi till slut vår egengjorda pasta i en speciell, handgjord trälåda med trådbotten (för att hålla lagom luftfuktighet) och avnjuter sedan ett rejält fat med antipasti medan vår batch tillreds av Oliveriets personal.

Raviolin, med fyllning av ricotta, spenat, saffran & muskot, är helt ljuvlig tillsammans med lite smält smör och Andreas tomatsås. Lite tomatsås och riven ost ovanpå blir pricken över i:et över den spänstiga tagliatellen. 

Smaklökarna dansar fortfarande av upphetsning när jag så småningom knallar hemåt i vårvintermörkret med en doggybag under armen. Det var både enklare och roligare att göra egen pasta än jag hade anat. Det här är en kurs som jag varmt kan rekommendera!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *