Gammaldags våfflor på farmor Britts vis – med lite olika serveringsförslag

Äldsta sonen ringde på söndagsförmiddagen och påminde mig lite diskret om att jag (i ett svagt ögonblick) hade lovat bjuda på våfflor i helgen. Det passade dock bra eftersom jag nyligen har köpt ett andra våffeljärn på loppis som jag gärna ville få möjlighet att testa.

Varför använda gamla våffeljärn när man kan köpa nya, effektivare dubbeljärn till billigt pris på lokala ICA-butiken, kan man fråga sig?

För mig handlar det först och främst om ett avlägset, kärt minne från uppväxtåren på 70-talet. Vi pratar varma sommareftermiddagar i stugans lilla berså, rårörd hallonsylt gjord på egenplockade bär och farmor Britts svarta, blytunga åbäke till våffeljärn som var antikt redan på den tiden. Jag minns hur hon lade en fläsksvål i det heta järnet innan hon stekte våfflorna – detta var långt innan teflonbeläggning ens var påtänkt. Grädde och iskallt vatten bidrog till våfflornas frasighet och lite salt i smeten lyfte fram smakerna och gav en god kontrast mot de söta, solmogna bären och den lättvispade grädden som serverades till. Helst skulle grädden ha hunnit bli lite sur, då blev våfflorna extra bra.

Tacka vet jag de gamla våffeljärnen!

Moderna våffeljärn med teflonbeläggning ger förstås magrare våfflor, men våfflor äter man inte så ofta och därför SKA de vara gräddade i smör. Dessutom är det snudd på omöjligt att få till den där frasigheten i ett moderna våffeljärn som ofta resulterar i tunna, sladdriga våfflor. Ett kvalitetsmått är, i min bok, att man enkelt kan bryta isär varje hjärta var för sig.

Därför har jag letat på loppis tills jag hade turen att springa på två riktigt gamla våffeljärn som ändå var fräscha och hade tillförlitliga elkontakter. 40 kronor kostade det första, 60 kronor det andra – som dessutom har ett praktiskt avrinningsfat i järn under sig.

Våffelsmeten blir ganska tjock så jag rekommenderar en ordentlig visp!

_ _ _

Ägg eller inte i smeten? Ägg får våfflorna att bli lite mjukare och fluffigare (tänk amerikanska pannkakor), medan kombinationen grädde, smällt smör och iskallt vatten ger en frasigare våffla. Det här receptet tycker jag skapar en bra kombo av båda sorterna.

Variation på receptet: Chokladvåfflor – Låt 50 gram mörk choklad smälta i smöret innan du tillsätter det i smeten. Våfflorna får en vacker färg och gör sig fantastiskt väl med grädde, chokladkolasås (se nedan) och färska jordgubbar.

ca 20 gammaldags våfflor

6 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
salt (ca 2 krm)
7,5 dl vispgrädde (ekologisk)
3 ägg (ekologiska)
200 gram smält smör (svenskt)
1 dl iskallt vatten

Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt.
Vispa försiktigt ned grädden, det smälta smöret och äggen lite i taget. Avsluta med vattnet. Vispa till slät men ganska tjock smet.

Grädda ganska direkt i våffeljärn. Jag penslar laggarna med lite smält smör precis innan jag lägger på smeten. Hur länge du behöver grädda beror på hur effektivt ditt järn är.
_ _ _

Sylt, färska bär, lönnsirap, grädde, kanelsocker (blanda malen kanel med strösocker) är tillbehör som jag brukar bjuda på till mina våfflor.

Personligen är jag ruskigt svag för lönnsirap!

Här har ni ett till förslag om ni vill gå all-in på söta tillbehör:

Chokladkolasås
2 dl ljus sirap
1,5 dl vispgrädde (ekologisk)
100 gram Marabou mjölkchoklad och/eller mörk choklad

Koka ihop sirap och grädde till 110 grader. Ta grytan av spisen. Hacka chokladen och låt den smälta ned i blandningen under omrörning. Låt stå en stund så att den stelnar till något, men den får gärna serveras varm. Den här såsen är god också till glass och passar med hackade, blandade nötter.

_ _ _

Våfflor över? Spara dem till en enkel men lyxig kvällsvickning, som också funkar som mingelmat eller på buffén:

Lägg på en klick cremé fraîche (34 %) som du smaksatt med lite salt och ev lite majonäs på den kalla våfflan. Toppa med röd kaviar, finhackad rödlök och en dillkvist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *