På resande fot: Klubbkok i Klässbol

Skyddskläderna är på – vi är på väg in i godisfabriken!
Februarilovet förknippas kanske, inte helt otippat, främst med snö, skidor och diverse sportaktiviteter. Men i år satsade vi istället på en tur till Klässbol, strax utanför Arvika, där vi besökte Klässbols Konfektyr och fick lära oss hur man gör sin egen godisklubba.

Maken och yngste sonen älskar polkagrisar i alla former så det var inte svårt att få med dem när jag föreslog en tur till den lilla godisfabriken drygt 8 mil från vår bostad i Kristinehamn. Klässbols Konfektyr ligger naturvackert beläget i ett skogsbryn, omgivet av små gårdar, och förutom att man tillverkar olika typer av marknadsgodis och polkagrisklubbor i olika smaker har man också ett eget café där man serverar rykande färska våfflor med hemgjord glass.

I caféet kan man också provsmaka olika sorters marknadsgodis, som till exempel olika varianter på marknadsnougat (lakrits/hallon & nötnougat blev mina favoriter) och en gudomlig teaterkonfekt. Dessutom anordnar ägaren Tina Lidh och hennes gäng kurser där vi får följa med in i karamellkokeriet och tillverka vårt eget godis. Kursen som vi gick, ”klubbkok”, håller på i en dryg timme, kräver inga förkunskaper och passar för hela familjen (barn under tio år deltar i vuxet sällskap). Man får göra två klubbor var, en rund och en skruvad. Läs mer om Klässbols Konfektyrs kurser här.

Själva smeten är kokad och redo när kursen startar. Drygt 150 grader varm är den och består av socker, vatten och glykossirap. Det gäller att ha tjocka handskar (dubbla) på sig när man påbörjar bearbetningen till den färdiga polkagrisen. Smeten är inledningsvis gulaktig och innehåller en hel del luftbubblor som ska arbetas bort.

Så här ser den heta smeten ut när den kommer från kokkärlet.
Efter bearbetningen, bl a i den här maskinen börjar smeten få sin vita färg
Dags att lägga på de karaktäristiska röda ränderna

Man kan ge grundsmeten olika färg och smaker och den här dagen är det polka som gäller. Det innebär att en liten del av smeten färgas röd med hjälp av lite röd färg och att pepparmyntsolja arbetas in smeten medan den bearbetas på ett stort bord täckt av talk. Det gäller att vara snabb och effektiv så att inte den heta smeten bränner fast vid bordet och Tina och hennes kollega sköter den här delen av processen.

I takt med att den ofärgade delen av degen kallnar och dras ut i långa trådar i en speciell maskin blir den allt vitare tills dess att den börjar anta den färg vi är vana vid att polkagrisen har. När all luft är borta och smeten antagit formen av en rejält smidig bulldeg läggs strängar av röd deg på den. Tina rullar vant in strängarna så att det karaktäristiska polkagrisutseendet framträder. Sedan bearbetas rullen i ytterligare en maskin tills den blivit en lång, smal, polkagrisrandig rulle som kan knipsas och formas i olika skepnader.

Alldeles nybakta, småsega och fortfarande varma smakar polkagrisarna himmelskt!
Dags att börja baka ut polkagrisen i olika former…
Tina visar hur vi ska göra.

Det är nu som vi kommer in i bilden. Efter att ha fått smaka på alldeles nybakade, fortfarande ljumna, bitar av polkagris (mums!) får vi nu börja forma vår egen klassiska platta, runda klubba. Jag testar att göra min hjärtformad, vilken jag tycker blev ganska bra.
Att göra den spiralformade var betydligt svårare och vi skrattade hjärtligt åt våra tämligen hm… …unika skapelser. Men goda blev de i alla fall, och det var häftigt att få våra klubbor inplastade så att de såg extra proffsiga ut.

Hm… Det såg så mycket enklare ut när de gjorde det… 😉
Mina ”konstverk”.
Tre nöjda (och sugna) deltagare med våra klubbor.

Efter att ha ätit en frasig våffla i caféet beger vi oss hemåt igen, välförsedda med ”färdkost”. Vi var alla överens om att Klubbkok i Klässbol är något vi varmt rekommenderar.

Sedan får jag väl erkänna att majoriteten av våra klubbor inte överlevde ända till Kristinehamns stadsgräns…

Läs mer om Klässbols Konfektyr, handla online eller förbered ett besök här.

Dagens skörd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *